Srovnání programových produktů pro simulaci a možnosti jejich využití

Název práce: Porovnanie programových produktov pre simuláciu a možnosti ich využitia
Autor(ka) práce: Krupa, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Řezanková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Abstrakt (sk): Predložená práca sa zaoberá porovnaním dostupného softwaru určeného pre simulácie procesov. Jedná sa o programy MATLAB, WITNESS, SIMUL8, SIMPROCESS a Crystal Ball. Najprv je vysvetlená dynamická simulácia, jej metodika, význam a oblasti použitia, a potom je popísaný zmysel a využitie simulačných metód Monte Carlo. Toto sú dva základné typy simulácií, pre ktoré sú tieto programy určené. Po stručnom úvode k študovaným programom nasleduje podrobný popis systémových požiadaviek, užívateľského prostredia a princípov práce s programami, ktorého súčasťou je aj popis základných funkčných blokov. Ďalej sú v práci zahrnuté ďalšie dôležité informácie ako je cena programov a druhy dostupných licencií a v prílohe je možné nájsť ukážky pracovného prostredia jednotlivých programov. Druhá časť práce je založená na analýze sledovaných článkoch, ktoré sa zaoberajú danou problematikou. Na základe zistených a usporiadaných dát sa snažím popísať využitie týchto programov na trhu, oblasť ch použitia, poprípade typ simulácie, ktorý bol použitý. Informácie sú usporiadané v prehľadných tabuľkách a zobrazené na grafoch tak aby boli pre čitateľa prehľadné a zrozumiteľné. V závere sa už nachádza určité zhrnutie zistených poznatkov, ku ktorým som sa dopracoval a ktoré verím, že budú prínosom.
Klíčová slova: Aplikácia; Simulačný software; Porovnanie; Monte Carlo; Dynamické simulácie
Název práce: Srovnání programových produktů pro simulaci a možnosti jejich využití
Autor(ka) práce: Krupa, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Řezanková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Abstrakt (cz): Předložená práce se zabývá porovnáním dostupného softwaru určeného pro simulaci procesů. Jedná se o programy MATLAB, WITNESS, SIMUL8, SIMPROCESS a Crystal Ball. Nejdříve je vysvětlena dynamická simulace, její metodika, význam a oblast použití, a poté je popsán smysl a využití simulačních metod Monte Carlo. Toto jsou dva základné typy simulací, pro které jsou tyto programy určeny. Po stručném úvodu k studovaným programům následuje podrobný popis systémových požadavků, uživatelského prostředí a principů práce s programy, jehož součástí je i popis základních funkčních bloků. Dále jsou v práci zahrnuty důležité informace jako je cena programů a druhy dostupných licencí a v příloze je možné najít ukázky pracovního prostředí jednotlivých programů. Druhá část práce je založena na analýze sledovaných článků, které se zabývají danou problematikou. Na základě zjištěných a uspořádaných dat se snažím popsat využití těchto programů na trhu, oblast jejich použití, případně typ simulace, který byl aplikován. Informace jsou uspořádány v přehledných tabulkách a zobrazeny v grafech tak, aby byly pro čtenáře srozumitelné. V závěru se nachází určité shrnutí zjištěných poznatků, ke kterým jsem se dopracoval a které věřím, že budou přínosem.
Klíčová slova: Aplikace; Srovnání; Monte Carlo simulace; Dynamické simulace; Simulační software
Název práce: Comparison of simulation programs and their application
Autor(ka) práce: Krupa, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Řezanková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Abstract (eng): This diploma paper compares available software for simulations. These are MATLAB, WITNESS, SIMUL8, SIMPROCESS and CRYSTAL BALL. In the first part, the dynamic simulations are explained, its methodic, purpose, areas of implementation and after that it describes the simulation of Monte Carlo type. These are the basic types of simulations used by programs mentioned in this paper. After a short introduction follows detailed description of the system requirements, user interface and the principles of working with these programs, that contains also a definition of basic function blocks. This paper also describes another important information like price, available licenses and in the attachment the pictures of the programs interface. The next part of my paper is based on analyze of observed articles, which concern this special area of interest. I try to describe the usage of this software on a market, area of application or eventually a type of simulation. The information from data assimilation are ordered in transparent tables and visualized on a graphs and diagrams. At the end is the final summary, which I believe will be beneficiary for the readers.
Klíčová slova: Dynamic symulation ; Application; Simulation software; Comparison; Monte Carlo simulation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistické a pojistné inženýrství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 3. 2009
Datum podání práce: 10. 1. 2010
Datum obhajoby: 2. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20117/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: