Organizace bojující proti korupci

Název práce: Organizace bojující proti korupci
Autor(ka) práce: Kravcivová, Aneta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Rohrbacher, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je vymezit pojem korupce a představit vybrané nevládní organizace bojující proti korupci na mezinárodní a české úrovni a zhodnotit jejich úspěšnost v tomto boji. V první části se autorka zabývá definicí korupce, její typologií, vývojovými stádii, příčinami a důsledkami. Jsou zde zmíněné i zásadní teorie vzniku korupce - Principál-Agent-Klient teorie a teorie byrokracie. Do druhé části této práce byly zahrnuty ty nevládní organizace, které se korupcí zabývají z dlouhodobějšího hlediska. Na mezinárodní úrovni se jedná o Skupinu Světové Banky, Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), U4.NO, Transparency International a Organizaci Spojených Národů (OSN). Z nevládních organizací působících v České republice je zde zahrnuta česká pobočka Transparency International - ČR (TIC), Oživení a Růžový panter. Okrajově je zde zmíněna Protikorupční linka 199.
Klíčová slova: korupce; principál-agent-klient teorie; nevládní organizace bojující proti korupci
Název práce: Chosen non-governmental organisation fighting against corruption
Autor(ka) práce: Kravcivová, Aneta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Rohrbacher, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor work is to define the term corruption and to introduce some chosen non-governmental organisation fighting against corruption worldwide and also in the Czech Republic and to evaluate their success in this fight. In the first part there are described a definition of corruption, its typologies, syndromes, causes and impacts. The Principal-Agent-Client theory and the theory of bureaucracy are also included there. In the second part the chosen non-governmental organisation fighting against corruption worldwide are the Group of the World Bank, Organisation for Economic Co-Operation and Development (OECD), U4.NO, Transparency International and the United Nations (UN). The Czech branch of Transparency International (TIC), Oživení and Růžový panter represent the non-governmental organisation in the Czech Republic that were chosen. The anti-corruption line 199 is mentioned marginally.
Klíčová slova: principal-agent-client theorie; some non-governmental organisation fighting against corruption; corruption

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 9. 2009
Datum podání práce: 31. 1. 2010
Datum obhajoby: 21. 1. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22302/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: