Desať rokov vlády Huga Cháveza

Název práce: Desať rokov vlády Huga Cháveza
Autor(ka) práce: Galová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Nachtigallová, Mariana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca opisuje obdobie vlády Huga Cháveza v priebehu desiatich rokov a porovnáva ju s obdobím, ktoré jeho nástupu predchádzalo. Zameriava sa na zmeny inštitucionálne, zmeny v hospodárskej a sociálnej politike a na zahraničnú politiku najmä v oblasti samotného juhoamerického regiónu. V práci je zachytený proces konsolidácie demokracie vo Venezuele od roku 1958 a zmeny, ktoré nastávajú po príchode človeka, ktorý bol ešte pred pár rokmi účastníkom snahy o zvrhnutie vtedajšej vlády. Hlavným predmetom analýzy v práci je fenomén sociálnej a politickej polarizácie, implementácia prvkov participačnej demokracie a ropný priemysel. Práca poukazuje na zmenu neoliberálneho štátu na štát sociálny.
Klíčová slova: populizmus; demokracia; neoliberalizmus
Název práce: Desať rokov vlády Huga Cháveza
Autor(ka) práce: Galová, Veronika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Nachtigallová, Mariana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce opisuje období vlády Huga Chaveze v průběhu deseti let a porovnává ji s obdobím, které jeho nástupu předcházelo. Zaměřuje se na změny institucionální, změny v hospodářské a sociální politice a na zahraniční politiku zejména v oblasti samotného jihoamerického regionu. V práci je zachycený proces konsolidace demokracie ve Venezuele od roku 1958 a změny, které nastávají po příchodu člověka, který byl ještě před pár lety účastníkem snahy o zvrhnutí tehdejší vlády. Hlavním předmětem analýzy v práci je fenomén sociální a politické polarizace, implementace prvků participační demokracie a ropný průmysl. Práce poukazuje na změnu neoliberálního státu na stát sociální.
Klíčová slova: populismus; demokracie; neoliberalismus
Název práce: Ten years of governance of Hugo Chavez
Autor(ka) práce: Galová, Veronika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Nachtigallová, Mariana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis describes the governance of Hugo Chavez in ten years period and compares it with the period which preceded his arrival. It focuses on institutional changes, changes in economic and social policy and foreign policy, particularly in the South American region itself. The thesis is describes process of consolidation of democracy in Venezuela since 1958, and changes that occured after the arrival of a man who was a few years ago a participant of attempts to topple the former government. The main subject of analysis of the thesis is the phenomenon of social and political polarization, the implementation of elements of participatory democracy and oil industry. The work points to changes from the neo-liberal state to the social state.
Klíčová slova: democracy; populism; neoliberalism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 2. 2009
Datum podání práce: 30. 1. 2010
Datum obhajoby: 21. 1. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19266/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: