Vstup nových členských zemí EU do ERM II - teorie a praktické zkušenosti

Název práce: Vstup nových členských krajín EÚ do ERM II - teórie a praktické skúsenosti
Autor(ka) práce: Čuchranová, Mária
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Helísek, Mojmír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá kurzovým mechanizmom ERM II (Exchange Rate Mechanism), vysvetľuje dôvody jeho vzniku, postupný vývoj a základné princípy jeho fungovania. Zároveň poukazuje nielen na jeho spoločné, ale aj rozdielne rysy v porovnaní s pôvodným kurzovým mechanizmus ERM. Ďalej sa zaoberá otázkou hodnotenia kurzovej stability zo strany Európskej centrálnej banky a Európskej komisie a popisuje procedurálne kroky vedúce k pristúpeniu do mechanizmu ERM II. Praktická časť sa zaoberá vývojom situácie v ekonomikách vybraných štátov (Fínsko, Írsko , Dánsko, Estónsko a Slovenská republika) v priebehu ich pôsobenia v kurzovom mechanizme ERM / ERM II, vrátane pohľadu na riešenie problematiky makroekonomickej stability v podobe nedosiahnuteľnej trojice, tzv. Impossible trinity. V prípade Českej republiky predstavuje jej stratégiu pristúpenia do mechanizmu ERM II so zahrnutím faktoru súčasnej globálnej finančnej nerovnováhy.
Klíčová slova: prijatie eura; Európska centrálna banka; Európska Únia; Kurzový mechanizmus ERM II
Název práce: Vstup nových členských zemí EU do ERM II - teorie a praktické zkušenosti
Autor(ka) práce: Čuchranová, Mária
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Helísek, Mojmír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá kurzovým mechanismem ERM II (Exchange Rate Mechanism), vysvětluje důvody jeho vzniku, postupný vývoj a základní principy jeho fungování. Zároveň poukazuje nejen na jeho společné, ale i rozdílné rysy v porovnání s původním kurzovým mechanismus ERM. Dále se zabývá otázkou hodnocení stability směnných kurzů ze strany Evropské centrální banky a Evropské komise a popisuje procedurální kroky vedoucí k přistoupení do mechanismu ERM II. Praktická část se zabývá vývojem situace v ekonomikách vybraných zemí (Finsko, Irsko, Dánsko, Estonsko a Slovenská republika) v průběhu jejich působení v kursovém mechanismu ERM / ERM II, včetně pohledu na řešení problematiky makroekonomické stability v podobě nedosažitelný trojice, tzv. Impossible trinity. V případě České republiky představuje její strategii přistoupení do mechanismu ERM II se zahrnutím faktoru současné globální finanční nerovnováhy.
Klíčová slova: Kurzový mechanismus ERM II; Evropská centrální banka; Evropská unie; přijetí eura
Název práce: The entry of new EU member states in ERM II - theory and practical experience
Autor(ka) práce: Čuchranová, Mária
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Helísek, Mojmír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The work deals with the Exchange Rate Mechanism ERM II, explains the reasons for its creation, the gradual evolution and basic principles of its functioning. It refers not only to the common but also different features in comparison with the original mechanism ERM. Furthermore, it adverts to the issue of exchange rate stability assessment from the view of the European Central Bank and the European Commission and describes the procedural steps leading to ERM II participation. The practical part of this work deals with development of the economic situation in selected countries (Finland, Ireland, Denmark, Estonia and Slovak Republic) during their performance in the Exchange Rate Mechanism ERM / ERM II, including the solution of a macroeconomic stability problem so-called Impossible Trinity. In the case of the Czech Republic this work features its ERM II entry strategy with incorporation of the factor of the current global financial imbalance.
Klíčová slova: euro adoption; European Central Bank; European Union; Exchange Rate Mechanism ERM II

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 3. 2009
Datum podání práce: 13. 5. 2009
Datum obhajoby: 19. 1. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19987/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: