Diskriminácia a nezamýšľané dôsledky

Název práce: Diskriminácia a nezamýšľané dôsledky
Autor(ka) práce: Švaňa, Ivan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Munzi, Tomáš
Oponenti práce: Koblovský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je rozdelená na dve časti. Prvá, teoretická, časť oboznámi čitateľa s pojmom diskriminácie v ekonomickej teórii od minulosti až po súčasnosť a pomôže pochopiť podstatu ekonomického problému diskriminácie. Následne popíše jej moderné formy, snahu vlád o riešenie tohto problému začlenením antidiskriminačných opatrení do zákona a súčasný stav diskriminácie na trhu práce v Českej republike. V druhej, prakticko-analytickej, časti sa budem venovať analýze nezamýšľaných dôsledkov antidiskriminačných opatrení, analýze ekonómie štátnych zásahov v danej oblasti, možnej otázke morálneho hazardu, a zvláštnostiam vyspelých antidiskriminačných politík Nemecka či USA. Na základe týchto analýz bude záver venovaný môjmu postoju k diskriminácii na trhu práce a vlastným myšlienkam ako daný problém chápať a riešiť.
Klíčová slova: antidiskriminácia; diskriminácia; nezamýšľané dôsledky
Název práce: Diskriminácia a nezamýšľané dôsledky
Autor(ka) práce: Švaňa, Ivan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Munzi, Tomáš
Oponenti práce: Koblovský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je rozdělená na dvě části. První, teoretická, část seznámí čtenáře s pojmen diskriminace v ekonomické teorii od minulosti až po současnost a pomůže pochopit podstatu ekonomického problému diskriminace. Následně popíše její moderní formy, snahu vlád o řešení tototo problému začleněním antidiskriminačních opatření do zákona a současný stav diskriminace na trhu práce v České republice. V druhé, prakticko-analytické, čáasti se budu věnovat analýze nazamýšlených důsledků antidiskriminačních opatření, analýze ekonomie státních zásahů v dané oblasti, možné otázce morálního hazardu a zvláštnostem vyspělých antidiskriminačních politik Německa či USA. Na základě těchto analýz bude závěr věnovaný mému postoji k diskriminaci na trhu práce a vlastním myšlenkám jak daný problém chápat a řešit.
Klíčová slova: antidiskriminace; nezamýšlený důsledky; diskriminace
Název práce: Discrimination and Unintended Consequences
Autor(ka) práce: Švaňa, Ivan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Munzi, Tomáš
Oponenti práce: Koblovský, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis is divided in two parts. The first, theoretical part familiarizes the reader with the term "discrimination" in economical theory from past until present and helps to understand the nature of economical problem of discrimination. Consequently, its modern forms, the efforts of governments to solve this problem by including the anti-discrimination precautions into the law and present state of discrimination at labour market in Czech Republic are described. The second, practical - analytic part, is dedicated to analysis of unintended consequences of anti-discrimination precautions, the analysis of state interventions economy in given area, possible question of moral hazard, and oddities of mature anti-discrimination policies of Germany or USA. Based on these analyses, the conclusion is dedicated to my approach to discrimination at labour market and to own ideas how to understand and solve given problem.
Klíčová slova: antidiscrimination; unintended consequences; discrimination

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 10. 2008
Datum podání práce: 30. 1. 2009
Datum obhajoby: 17. 2. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16365/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: