Príčiny a priebeh ekonomických kríz vo svetovej ekonomike, so zameraním na súčasnú finančnú krízu

Název práce: Príčiny a priebeh ekonomických kríz vo svetovej ekonomike, so zameraním na súčasnú finančnú krízu
Autor(ka) práce: Murínová, Elena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je členená na kapitoly, ktoré sa ďalej členia na podkapitoly. Cieľom práce bolo zanalyzovať príčiny a priebeh ekonomických kríz vo svetovej ekonomike, pričom som sa prakticky zamerala na súčasnú hospodársku krízu. V prvej kapitole rozoberám príčiny, priebeh a následne možné riešenia vzniku krízy, pričom sa zameriam na menovú, bankovú a krízu na trhu aktív, ktoré predchádzali vzniku súčasnej systemickej hospodárskej krízy, následne ich syntézu znázorňujem cez Veľkú depresiu 1929. Druhá kapitola je prakticky zameraná na súčasnú hospodársku krízu, analýzu sekuritizácie ako kameňa úrazu, tiež hodnotím situáciu na akciovom a realitnom trhu pred a po vypuknutí krízy, konkretizujem najdôležitejšie faktory, ktoré pôsobili na vznik tržných bublín. Záverečná kapitola je zameraná na kroky, ktoré podstúpila vláda USA na zmiernenie dopadu krízy a predkladám kroky, ktoré je nutné podstúpiť na predchádzanie vzniku budúcich kríz.
Klíčová slova: systemická hospodárska kríza; záchranné opatrenia; bubliny na trhu aktív
Název práce: Príčiny a priebeh ekonomických kríz vo svetovej ekonomike, so zameraním na súčasnú finančnú krízu
Autor(ka) práce: Murínová, Elena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je členěná na kapitoly, které se nadále člení na podkapitoly. Cílem práce bylo zanalyzovat příčiny a průběh ekonomických krizí ve světové ekonomice, s praktickým zaměřením na současnou hospodářskou krizi. V první kapitole rozebírám příčiny, průběh a následné možné řešení vzniku krize, se zaměřením na krizi měnovou, bankovní a krizi na trhu aktiv, které předcházeli vzniku současné systemické hospodářské krize, následně na jejich syntézu skrze Velkou Depresi 1929. Druhá kapitola je prakticky zaměřená na současnou hospodářskou krizi, analýzu sekuritizace jakožto kamene úrazu, taktéž hodnotím situaci na akciovém a realnitním trhu před a po vypuknutí krize, konkretizuji nejdůležitější faktory, které působily na vznik tržních bublin. Závěrečná kapitola je zaměřená na kroky, které podstoupila vláda USA na zmírnění dopadu krize a předkládám kroky, které je nutné podstoupit pro předejití vzniku budoucích krizí.
Klíčová slova: záchranné opatření; bubliny na trhu aktiv; systemická krize
Název práce: The causes and the course of the economic crisis in the world economy, with focus on the present financial crisis
Autor(ka) práce: Murínová, Elena
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis is classified in chapters which are then classified in subheadings. The aim of the thesis was the analysis and the course of the financial crisis in the global economy while I focused on the present economic crisis. In the first chapter I analyse the causes, course and possible subsequent solutions while I focus on the currency, banking and the crisis at the asset market that preceded the genesis of the present economic crisis, I demonstrate their synthesis by the Big Depression 1929. The next chapter has practical application on the present crisis, the analysis of the securitisation as the trigger of it, I also evaluate the situation at the stock and real estate market before and after the crisis genesis and analyse the strategic factors that catalysed the formation of the market bubbles. The last chapter evaluates the steps that the US Government underwent to alleviate the crisis effects and post the measures that are of mayor importance to prevent the formation of the future crisis.
Klíčová slova: bubbles at the asset market; rescue measures ; systemic economic crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 12. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 26. 5. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25487/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: