Statistika a její využití při tvorbě informací

Název práce: Statistika a její využití při tvorbě informací
Autor(ka) práce: Burdek, Luboš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bartošová, Jitka
Oponenti práce: Bína, Vladislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce pojednává nejen o širokých možnostech moderní statistiky, ale také o úskalích, která s sebou přináší intepretace statistických šetření. Poukážeme zde na možná nebezpečí, která číhají při interpretaci statistických analýz na čtenáře, kterému chybí hlubší vzdělání ve statistice jakožto vědeckém oboru nebo který nemá dostatečný nadhled či trpí deficitem životních zkušeností. V úvodu v krátkosti zmíníme vývojové tendence vědecké statistiky a jednotlivé směry jejího vývoje až k současné podobě. V hlavní části práce jsou poté na pozadí statistické teorie popsány praktické příklady nástrah, které se objevují při zpracování a následné interpretaci výsledků šetření. Uvedeny jsou také názorné ukázky možností zkreslování či dezinterpretace statistických výsledků s cílem ovlivnit názor veřejné mínění či názory cílové skupiny. Poslední kapitola nakonec obsahuje vlastní "objev", který autor této bakalářské práce učinil během studia potřebné literatury. Ukážeme zde, že i autor knihy o moderní statistice, jenž poukazuje na rizika dezinterpretací výsledků statistických šetření, si sám velmi zajímavě "půjčuje" myšlenky od jednoho svého předchůdce v oboru populárně-vedeckých prací s tématem statistika.
Klíčová slova: zkreslení statistických výsledků ; interpretace statistické analýzy; statistické šetření
Název práce: Statistics and its Utilization in Gaining Information
Autor(ka) práce: Burdek, Luboš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bartošová, Jitka
Oponenti práce: Bína, Vladislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis discusses not only the potentials of the modern statistics, but also the pitfalls that accompany an interpretation of a statistical investigation. We describe some of the possible dangers that can appear during an interpretation of a statistical analysis and that can confuse readers without a statistical education or readers with insufficient insight. In the introduction, we briefly mention the evolution of the scientific statistics to its present form. The main part of the thesis then describes many practical examples of the pitfalls which occur during a statistical analysis and interpretation of the corresponding results. We present also a number of illustrations of possible distortions or misinterpretations of statistical results which can be done in order to influence the public opinion. Finally, the last chapter contains an own "discovery" made by the author of this thesis during his study of literature. We show that a particular statistician, who points out the risk of possible misinterpretation of statistical results, also "borrowed" in his book some ideas from one of his predecessors in the field of popular scientific works about statistics.
Klíčová slova: distortion and misinterpretation of statistical results; interpretation of a statistical analysis; statistical investigation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu informací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 4. 2009
Datum podání práce: 24. 5. 2010
Datum obhajoby: 20. 5. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20498/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: