Transformace výsledku hospodaření z účetnictví na základ daně (s konkrétním zaměřením na problematiku nízké kapitalizace)

Název práce: Transformace výsledku hospodaření z účetnictví na základ daně (s konkrétním zaměřením na problematiku nízké kapitalizace)
Autor(ka) práce: Svobodová, Pavla
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Müllerová, Libuše
Oponenti práce: Černý, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje vzájemným vztahům a odlišnostem účetního výsledku hospodaření a základu daně z příjmů právnických osob. V práci jsou popisovány a prakticky dokumentovány úpravy, které je nutné provést při transformaci účetního výsledku hospodaření na základ daně. Z popisovaných úprav je podrobněji analyzována úprava z titulu rozdílné výše účetních a daňových odpisů a z titulu tvorby opravných položek k pohledávkám. Řešena je rovněž otázka dopadu oprav účetních chyb a omylů na účetní výsledek hospodaření a základ daně. Významná část diplomové práce se věnuje rozboru daňové uznatelnosti finančních nákladů z přijatých úvěrů a půjček. Tato problematika je analyzována z hlediska vývoje v rámci posledních dvou zdaňovacích období, přičemž je porovnána zejména tvrdost příslušných zákonných ustanovení pro daňové subjekty a z ní vyplývající výpočtová obtížnost.
Klíčová slova: účetní výsledek hospodaření; základ daně z příjmů právnických osob; nízká kapitalizace
Název práce: Transformation of the income trading to the tax base
Autor(ka) práce: Svobodová, Pavla
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Müllerová, Libuše
Oponenti práce: Černý, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The graduation theses solves the interrealationsship and the differences between the income trading and the tax base. There are described and practically documented the adjustments that are necessary within the transformation. Of these adjustments there is in more detail described the depreciation of the fixed assets and the adjustments to the trade receivables. There is solved the impact of the error correction in the accounting to the tax base too. The significant part of this theses solves the problem of the thin capitalization. This problem is analysed with the view of the rigor juris in the tax period of 2008,2009 and 2010
Klíčová slova: thin capitalization; trading income; tax base

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 10. 2009
Datum podání práce: 30. 5. 2010
Datum obhajoby: 2. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22498/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: