Je Waste to Energy alternativou?

Název práce: Je Waste to Energy alternatívou?
Autor(ka) práce: Hanigovský, Štefan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Slavík, Jan
Oponenti práce: Kotoulová, Zdeňka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hierarchia nakladania s odpadom sa na celom svete mení pod tlakom populačného rastu, prísnych štandardoch pre život a životné prostredie ako aj technologickej inovácii. Sprísňovanie európskych environmentálnych štandardov vedie k obmedzovaniu dosiaľ najpouživanejšieho druhu nakladania s odpadom- skládkovaniu. Limitovanie skládkovania súčasne núti krajiny hľadať iné, alternatívne riešenia. Táto práca má zhodnotiť, či do budúcna budú technológie energeticky využívajúce odpad (Waste-to-Energy) tou správnou alternatívou. Energetické zhodnocovanie ako komerčne overená sofistikovaná technológia stále naráža na problémy so vstupom na nové nepoznané trhy napriek preukázanému enviromentálnemu prínosu. Práca skúma počínanie si týchto technológií vo viacerých štátoch so zreteľom na ich celkový enviromentálny, ekonomický a sociálny charakter. Výsledky bádania poukazujú na potenciál v Českej republike, ako aj iných krajinách, kde je Waste-to-Energy ešte nepoznané.
Klíčová slova: obnoviteľná energia; odpad; energetické zhodnocovanie odpadov
Název práce: Je Waste to Energy alternativou?
Autor(ka) práce: Hanigovský, Štefan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Slavík, Jan
Oponenti práce: Kotoulová, Zdeňka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hierarchie nakládání s odpadem se pod vlivem populačního růstu, přísných environmentálních standardů a tlaků na příznivé životní prostředí mění na celém světě. Zpřísňování evropských environmentálních standardů vede k omezování zatím nejpoužívanějšího nakládání s odpadem- skládkováním. Limitace skládkování zároveň nutí státy k hledání alternativ. Cílem práce je zhodnotit, jestli jsou technologie energeticky využívající odpad (Waste-to-Energy) tou správnou alternativou. Energetické zhodnocování jako komerčně ověřená sofistikovaná technologie stále naráží na problémy se vstupem na nové nepoznané trhy napříč prokázaným environmentálním přínosům. Práce zkoumá počínání těchto technologií v různých státech se zřetelem na celkový ekonomický, environmentální a sociální charakter. Výsledky bádání poukazují na potenciál v České republice jak i jiných krajin, kde je Waste-to-Energy zatím nepoznané.
Klíčová slova: energetické zhodnocování odpadú; obnovitelná energie; odpad
Název práce: Is Waste to Energy an alternative?
Autor(ka) práce: Hanigovský, Štefan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Slavík, Jan
Oponenti práce: Kotoulová, Zdeňka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The world waste hierarchy is changing under the pressure of growing population, strict standards of living and environmental standards, as well as new technological experiences. Strengthening of environmental standards in Europe leads to restraining the most used and cheapest waste treatment method - landfilling. The limitation of landfilling will force the countries to search for alternative treatments. This diploma thesis is supposed to give certain conclusion whether the incineration of waste with gaining energy (waste-to-energy) can be the right way how to deal with waste in the future. Current market position of waste-to-energy is being examined in selected European countries, focusing on whole environmental, economic and social aspects of using this technology. Incineration as commercially proven state-of-the-art technology is still having problems entering the new markets even if the technology with its sophisticated approach shows a great environmental service. The results of the examinations show the potential for Czech Republic, as well as other countries where WTE is not utilized yet.
Klíčová slova: waste; waste to energy; renewable energy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 12. 2008
Datum podání práce: 14. 5. 2010
Datum obhajoby: 1. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/17425/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: