Administrativní náklady zadávání veřejných zakázek

Název práce: Administratívne náklady zadávania verejných zákaziek na príklade Slovenskej republiky
Autor(ka) práce: Šveda, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je zameraná na oblasť verejného obstarávania v podmienkach Slovenskej republiky. V prvej kapitole publikácie je pojednávané o legislatíve so stručnou charakteristikou relevantných pojmov, postupov a konštrukčných prvkov samotného procesu verejného obstarávania s akcentom na ich administratívnu náročnosť. Problematika administratívnych nákladov je rozoberaná v nasledujúcich dvoch kapitolách. V druhej kapitole dochádza k vymedzeniu teoretickej koncepcie spomínaných nákladov s ohľadom na ich atribúty, metodiku merania, štruktúru a zdroje, ktoré ich vyvolávajú. V poslednej kapitole prebieha analýza subjektov dotazníkového šetrenia s cieľom podať čitateľovi verný obraz situácie vo sfére verejných zá-kaziek na Slovensku v roku 2009, špecifikovať hodnotu administratívnych nákladov pre jednotlivé organizácie verejnej správy a ich vzťah k celkovému objemu financií vynaložených na verejné zákazky a vykonať komparáciu na úrovni verejnej správy. V závere je pojednávané o zistených trendoch a sú navrhnuté konkrétne postupy zefektívnenia celého systému verejné-ho obstarávania vzhľadom k výške administratívnych nákladov.
Klíčová slova: administratívne náklady; verejné zákazky; verejné obstarávanie
Název práce: Administrativní náklady zadávání veřejných zakázek
Autor(ka) práce: Šveda, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je zaměřená na oblast veřejných zakázek v podmínkách Slovenské republiky. V první kapitole publikace je pojednávané o legislativě se struční charakteristikou relevantních pojmů, postupů a konstrukčních prvků procesu zadávaní veřejných zakázek s akcentem na jejich ad-ministrativní náročnost. Problematika administrativních nákladů je analyzovaná v následují-cích dvou kapitolách. V druhé kapitole dochází k vymezení teoretické koncepce uvedených nákladů s ohledem na jejich atributy, metodiku měření, strukturu a zdroje, které je vyvolávají. V poslední kapitole probíhá analýza subjektů dotazníkového šetření s cílem podat čitateli věr-ný obraz situace ve sféře veřejných zakázek na Slovensku v roku 2009, specifikovat hodnotu administrativních nákladů pro jednotlivé organizace veřejné správy a jejich vztah k celkovému objemu financí vynaložených na veřejné zakázky. V závěru práce dochází k analýze zjištěných trendů a jsou navrhnuty postupy zefektivnění celého procesu veřejného obstarávaní vzhledem k výši administrativních nákladů.
Klíčová slova: administrativní náklady ; veřejné obstarávaní ; veřejné zakázky
Název práce: Administrative costingness of public procurement in Slovak republic
Autor(ka) práce: Šveda, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Aim of this thesis is mainly focused on subject of public procurement in Slovak republic. First chapter deals with initial description of legislative with short characteristics of relevant terms, procedures and constructive elements in the process of public purchasing and its administrative costingness. The topic of administrative costs is deeply described in next two chap-ters. Second chapter is focused on identifying theoretical concept of these costs with respect to its attributes, measurement methods, structure and origin of these costs. Analysis of subjects that have participated in survey is subject of last chapter. It is aimed at providing a rea-der with real view into problematic of Slovak Public Purchasing during year 2009 along with specification of value of administrative costs incurred in several public sector organizations and theirs relation to amount of costs that have been incurred in public purchasing and to compare these types of costs. Ending chapter serves as conclusion in accordance with observed trends and its main part drafts specific proceedings in order to improve efficiency of pub-lic purchasing and its administrative costs.
Klíčová slova: public contracts; administrative costingness; public procurement

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 11. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 11. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22965/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: