Strategie implementace inteligentních systémů měření do české elektroenergetiky

Název práce: Strategie implementace inteligentních systémů měření do české elektroenergetiky
Autor(ka) práce: Vycpálek, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Weiss, Gustav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou implementace systému AMM (Automated Meter Management) do prostředí české distribuční soustavy. Teoretická část práce se nejprve věnuje historickému kontextu a vývoji sektoru elektroenergetiky. V další části diskutuje problematiku konkurenceschopnosti distribučních společností v rámci využití IT/ICT. Na tuto část navazují definice a charakteristiky prvků koncepce Smart Grid, zejména systému AMM. Pro tvorbu praktické části je významný rámec kapitol pojednávající o podmínkách pro zavedení systému v České republice a o pilotních projektech v zahraničí. Cílem praktické části je tvorba projektového záměru pro zkušební projekt implementace systému AMM v Praze. Návrh projektového záměru je rozdělen do několika dílčích úkolů, jejichž výstupy jsou vypracovány prostřednictvím podrobné analýzy dostupných zdrojů a s využitím závěrů z teoretické části práce. Hlavním přínosem celé práce je tvorba podkladů pro zkušební projekt zavedení AMM v distribučních sítích PREdistribuce, a.s. a podání uceleného pohledu na rozvoj a současný stav sektoru elektroenergetiky.
Klíčová slova: chytré sítě; inteligentní měření; distribuce elektrické energie; Smart Grid (SG); Automated Meter Management (AMM); projektový záměr
Název práce: The strategy of AMM system implementation within the Czech distribution system
Autor(ka) práce: Vycpálek, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Weiss, Gustav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with issues around the implementation of an AMM (Automated Meter Management) system within the Czech electricity distribution system. The theoretical section of the thesis provides a historical context and looks at the development of the electricity sector. The thesis then goes on to discuss issues regarding the competitiveness of distribution companies in terms of IT/ICT use. This section defines the elements of the Smart Grid concept, in particular the AMM system. The chapters dealing with the conditions for implementing the system in the Czech Republic and pilot projects abroad make up the major sources for the practical section. The goal of the practical section is to come up with a project aim for the AMM system implementation trial project in Prague. The proposed project aim is divided into a number of separate tasks whose results are obtained using a detailed analysis of available sources and the conclusions of the theoretical part of the thesis. The thesis's main benefit is in forming a basis for the AMM implementation trial project in PREdistribuce, Inc. distribution networks and providing a comprehensive overview of the development and current state of the electricity sector.
Klíčová slova: project aim; smart grids; intelligent measurement; electricity distribution; Smart Grid (SG); Automated Meter Management (AMM)

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 12. 2009
Datum podání práce: 5. 5. 2010
Datum obhajoby: 11. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18280/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: