Postavení migrantů na německém trhu práce

Název práce: Postavenie migrantov na nemeckom trhu práce
Autor(ka) práce: Bošanská, Radka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Steinmetzová, Dana
Oponenti práce: Popovová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá postavením migrantov na nemeckom trhu práce. V prvej kapitole sú zadefinované základné pojmy súvisiace s migráciou. Jej zmyslom je načrtnúť aj súvislosť medzi historickými udalosťami a migráciou. Obsahom tejto kapitoly sú aj príčiny migrácie, tak ako aj jej následky na krajiny prijímajúce a vysielajúce pracovnú silu. Druhá kapitola je venovaná imigračnej politike Nemecka, popisuje, aké sú možnosti vstupu a pobytu na nemeckom území a aké pravidlá platia pre členské štáty Európskej únie. Súčasne je v tejto kapitole bližšia charakteristika migrantov, ich vekové, národnostné zloženie, účel či miesto pobytu. Cieľom tretej kapitoly je opísať postavenie migrantov na nemeckom trhu práce vzhľadom na mieru nezamestnanosti, výšku miezd a možnosti uplatnenia na pracovnom trhu v komparácii so situáciou vo Francúzsku. Ďalej sa táto kapitola zameriava i na integráciu a naturalizáciu cudzincov a tiež postavenie tzv. druhej generácie migrantov.
Klíčová slova: Francúzsko; pracovný trh; Nemecko; migrácia
Název práce: Postavení migrantů na německém trhu práce
Autor(ka) práce: Bošanská, Radka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Steinmetzová, Dana
Oponenti práce: Popovová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá postavením migrantů na německém trhu práce. V první kapitole jsou nadefinovány základní pojmy související s migrací. Její smyslem je načrtnout také souvislost mezi historickými událostmi a migrací. Obsahem téhle kapitoly jsou i příčiny migrace, tak jako aj její následky na krajiny přijímající a vysílající pracovní sílu. Druhá kapitola je věnována imigrační politice Německa, popisuje, jaké jsou možnosti vstupu a pobytu na německém území a jaké pravidla platí pro členské státy Evropské unie. Současně je v této kapitole bližší charakteristika migrantů, jejich věkové, národnostní složení, účel nebo místo pobytu. Cílem třetí kapitoly je popsat postavení migrantů na německém trhu práce vzhledem na míru nezaměstnanosti, výšku mezd a možnosti uplatnění na pracovním trhu v komparaci se situací ve Francii. Dále se táhle kapitola zaměřuje i na integraci a naturalizaci cizinců a také postavení tzv. druhé generace migrantů.
Klíčová slova: Francie; pracovní trh; Německo; migrace
Název práce: Position of immigrants in German labour market
Autor(ka) práce: Bošanská, Radka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Steinmetzová, Dana
Oponenti práce: Popovová, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis is focused on position of the immigrants in German labour market. The first chapter defines basic terms related to migration. The point of this chapter is to show relation between historic events and their influence on migration. One part describes causes of migration and also its consequences on countries receiving or sending labour force. The second chapter is focused on migration policy of Germany and describes possibilities of entering and living in Germany and what are the rules for the EU members. Moreover this chapter provides detailed characteristic of migrants, their age, nationality, reason and place of stay. The aim of the third chapter is to describe the position migrants in German labour market according to their unemployment rate, wages and possibilities of employment in comparison with situation in France. Furthermore this chapter is focused on integration and naturalization of foreigners and position of so called second generation of migrants.
Klíčová slova: France; labour market; migration; Germany

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 11. 2009
Datum podání práce: 15. 5. 2010
Datum obhajoby: 10. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23000/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: