Diskriminace na trhu práce, generové mzdové rozdíly

Název práce: Mzdová genderová diskriminácia v juhozápadnom regióne Slovenskej republiky
Autor(ka) práce: Gajdošech, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným obsahom bakalárskej práce je určenie mzdového diferenciálu medzi mužmi a ženami v juhozápadnom regióne Slovenskej republiky. Na základe štatistického spracovania 116 dotazníkov bol určený mzdový diferenciál na úrovni 126,2 eur, čiže približne 18%. Tento relatívne nízky diferenciál je zapríčinený približne 48% zastúpením respondentov od 20 do 24 rokov, medzi ktorými sú platy najvyrovnanejšie. Aplikovaním skutočnej vekovej štruktúry by sme sa priblížili k 29%, ktoré mzdový diferenciál vykazoval v roku 2009 v Nitrianskom kraji. Vplyvom diskriminácie pracovníčok ženského pohlavia bolo jednotlivými modelmi vysvetlených 45 až 60% tohto diferenciálu. Žena zamestnaná v Nitrianskom kraji, teda zarobí v priemere o 76,4 až 101,9 eur menej ako jej kolega mužského pohlavia s porovnateľným pracovným potenciálom. Zvyšná časť mzdového rozdielu bola zapríčinená kratšou a menej kontinuálnou praxou žien ako i častejším striedaním pracovného oboru.
Klíčová slova: pohlavie; ľudský kapitál; diskriminačný koeficient; diskriminácia; mzdy
Název práce: Diskriminace na trhu práce, generové mzdové rozdíly
Autor(ka) práce: Gajdošech, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním obsahem bakalářské práce je stanovení mzdového diferenciálu mezi muži a ženami v jihozápadním regionu Slovenské republiky. Na základě statistického zpracování 116 dotazníků byl určen mzdový diferenciál na úrovni 126,2 eur, což je přibližně 18%. Tento relativně nízky diferenciál je zapříčiněn přibližně 48% zastoupením respondentů od 20 do 24 let, mezi kterými jsou platy nejvyrovnanější. Aplikací skutečné věkové struktury bychom se přiblížili k 29%, které mzdový diferenciál vykazoval v roce 2009 v Nitranském kraji. Vlivem diskriminace pracovnic ženského pohlaví bylo jednotlivými modely vysvětleno 45 až 60% tohoto diferenciálu. Žena zaměstnaná v Nitranském kraji, tedy odpracuje v průměru o 76,4 až 101,9 eur méně než její kolega mužského pohlaví s porovnatelným pracovním potenciálem. Zvýšená část mzdového rozdílu byla zapříčiněna kratší a méně kontinuální praxí žen stejně tak i častějším střídaním pracovního oboru.
Klíčová slova: lidský kapitál; diskriminační koeficient; diskriminace; mzdy; pohlaví
Název práce: The Gender Discrimination in the Southwest Region of Slovak Republic
Autor(ka) práce: Gajdošech, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of this paperwork is to point out gender wage differential in the southwest region of Slovak Republic.The gender wage differential was set on the level of 126,2 eur, based on the findings from a questionnaire responded by 116 employees from this region. This means 18% lower wages for women. A relatively small differential is caused by the age structure of the respondents. Almost 48% of respondents were between 20 and 24 year old. We can observe the lowest gender wage differential among this group. By the application of a real age structure we would reach adifferential of 29% which was stated for the year 2009 in the district of Nitra. Approximatly 45 to 60% of the gender wage differential can be explained by the discrimination of women. A woman employed in the district of Nitra gains 76,4 to 101,9 eur less than her male colleague with comparable working abilities. The rest of the gender wage differential can be explained by the discontinuity of the performance of women on the labour market and also by more frequent shifts in work specialization.
Klíčová slova: human capital; discrimination coefficient; discrimination; wage; gender

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 3. 2010
Datum podání práce: 27. 5. 2010
Datum obhajoby: 9. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25490/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: