Simulační model populačního vývoje

Název práce: Simulačný model populačného vývoja
Autor(ka) práce: Ďuricová, Ivana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Langhamrová, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V súčasnej dobe je globálnym problémom neustály rast počtu obyvateľov vo svete. Najvyšší nárast sledujeme v rozvojových krajinách, ktoré sú najmenej schopné uspokojovať základné potreby obyvateľov. Sledovanie populačného vývoja je teda nevyhnutné, pretože výrazne ovplyvňuje rôzne sociálno-ekonomické problémy krajiny, napríklad dostatok pracovných príležitostí, prístup ku vzdelaniu, bývanie, a pod. Táto diplomová práca je zameraná na sledovanie populačného vývoja Slovenskej republiky do roku 2025. Cieľom práce je vytvorenie simulačného modelu v programe SIMPROCESS 4.3.1, ktorý by poskytoval transparentné výsledky prognózy populačného vývoja. V práci je poskytnuté porovnanie výsledkov vytvoreného simulačného modelu v programe SIMPROCESS 4.3.1 s oficiálnou prognózou populačného vývoja Slovenskej republiky do roku 2025 vydanou Štatistickým úradom Slovenskej republiky v roku 2007. Podrobne je zameraná na sledovanie demografických ukazovateľov ako je pôrodnosť, úmrtnosť a migrácia.
Klíčová slova: komponentná metóda; SIMPROCESS; simulačný model; populačný vývoj
Název práce: Simulační model populačního vývoje
Autor(ka) práce: Ďuricová, Ivana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Langhamrová, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V současnosti je globálním problémem neustály růst počtu obyvatel ve světe. Nejvyšší nárůst sledujeme v rozvojových zemích, které jsou nejméně schopné uspokojit základní potřeby obyvatel. Sledovaní populačního vývoje je nevyhnutní protože výrazně ovlivňuje různé sociálně-ekonomické problémy zemně, například dostatek pracovních příležitostí, přístup ke vzdělání, bydlení, apod. Tahle diplomová práce je zaměřená na sledování populačního vývoje Slovenské republiky do roku 2025. Cílem práce je vytvoření simulačního modelu v programu SIMPROCESS 4.3.1, který by poskytoval transparentní výsledky prognózy populačního vývoje. V práci je poskytnuté porovnání výsledků vytvořeného simulačního modelu v programu SIMPROCESS 4.3.1 s oficiální prognózou populačního vývoje Slovenské republiky do roku 2025 vydanou Statistickým úřadem Slovenské republiky v letech 2007. Podrobně je zaměřená na sledování demografických ukazovatelů jako je porodnost, úmrtnost a migrace.
Klíčová slova: komponentní metóda; SIMPROCESS; simulační model; populační vývoj
Název práce: Simulation model of population development
Autor(ka) práce: Ďuricová, Ivana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kuncová, Martina
Oponenti práce: Langhamrová, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In these days one of the global problem seems to be continuous population growth. The most quickly rising population can be found predictably in the poorest developing countries of the world, which also have trouble with meeting basic demands of its inhabitants. That is why it is necessary to closely watch population trend, because it noticeably influences many social-economic issues like sufficiency of work opportunity, access to the education, housing etc.. This diploma thesis focuses on monitoring of population development of Slovak republic till 2025. The aim of thesis is creation of simulative model in program SIMPROCESS 4.3.1, which will offer transparent results of population development forecast. These model results in program SIMPROCESS 4.3.1 are compared with official population development forecast in Slovakia till 2025 published by Statistical Office of Slovak republic in 2007. The thesis is focused in detail on monitoring of demographical indicators like birth rate, mortality rate and migration.
Klíčová slova: population development; component method; SIMPROCESS; simulation model

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 10. 2009
Datum podání práce: 10. 5. 2010
Datum obhajoby: 9. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21877/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: