Vliv zpravodajství na vytváření veřejného mínění: Případová studie relace 168 hodin

Název práce: Vplyv spravodajstva na vytváranie verejnej mienky: Prípadová štúdia relácia 168 hodín
Autor(ka) práce: Fáberová, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Novotný, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa venuje problematike verejnej mienky v spojení s vplyvom médií na ňu. Sleduje žáner spravodajstva, ako kľúčový mediálny celok, ktorý má dosah na spoločenské a politické konanie divákov v budúcnosti. Teoretickými základmi tvorby spravodajstva a jeho zložiek sa zaoberá prvá časť práce. V tomto celku možno nájsť dôležité definovanie kritéria objektivity ako aj normatívnych požiadaviek na spravodajstvo v demokratických režimoch, ktoré formujú médiá do polohy strážcu demokracie a vymedzujú im aj ďalšie dôležité funkcie pre spoločnosť a jej fungovanie. Analytická časť sa sústreďuje na prípad relácie 168 hodín, ktorá predstavuje súhrn dôležitého diania počas jedného týždňa. Analýza poukazuje na prácu v prospech emotívneho vplývania na diváka a nachádza súvislosť vplyvu relácie na formovanie divákovho spoločenského a politického vedomia. Cieľom práce je zamyslenie sa nad vplyvom spravodajstva a konkrétne špecifickej relácie spravodajského typu, relácie 168 hodín, na verejnú mienku a s tým spojené konanie divákov v rámci spoločnosti, politického života, napríklad aj cez voľby.
Klíčová slova: spravodajstvo; média; strážca demokracie; 168 hodín; verejná mienka
Název práce: Vliv zpravodajství na vytváření veřejného mínění: Případová studie relace 168 hodin
Autor(ka) práce: Fáberová, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Novotný, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje problematice veřejného mínění a vlivu médií na ně. Sleduje zpravodajský žánr jako klíčový mediální celek, který má vliv na společenské a politické konání diváků v budoucnosti. Teoretickými základy tvorby zpravodajství a jeho složek se zabývá první část práce. V této části je možné najít klíčovou definici kritéria objektivity jako normativního požadavku na zpravodajství v demokratických režimech, které profiluje média do polohy strážce demokracie a vymezuje jim i další důležité funkce pro společnost a její fungování. Analytická část se soustředí na případ relace 168 hodin, která se zakládá na souhrnu důležitých událostí uplynulého týdne. Analýza poukazuje na práci ve prospěch emotivního ovlivňování diváka a nachází souvislost vlivu relace na formování společenského a politického vědomí diváků. Cílem práce je zamyšlení se nad vlivem zpravodajství a konkrétní specifické relace zpravodajského typu, relace 168 hodin, na veřejné mínění a s tím spojené konání diváků v rámci společnosti, politického života, a například i volebního chování.
Klíčová slova: veřejné mínění; média; 168 hodin; zpravodajství; strážce demokracie
Název práce: The influence of news service on the public opinion: The case study broadcast 168 hours
Autor(ka) práce: Fáberová, Dominika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Novotný, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis deals with a concept of public opinion in connection with the influece of media. It follows the genre of news service, as a key part of media that are within the reach of social and political actio in the future. The first part presents the teoretical basics of news service and its components. The important definition of the candour criteria and also the normative requirements of news service in democratic regimes that form the media in the role of democracy keeper and define the other function for the sociaty as well, are to be found in the first section of the thesis. The analytical part concentraces on the case of broadcast 168 hours that represents an overview of a the week's course of events. The analysis emplasizes the work towards emotional influence on the viewer and finds coherence between the influence of the broadcast and the viewer's social and political awareness. The goal of the thesis is to discuss the consequences of such a specific kind of news broadcast as the 168 hours on the public opinion and the connection with the viewers and their future social and political life that can be represented and seen also throughout the election.
Klíčová slova: media; public opinion; democracy keeper ; broadcast 168 hours; news service

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 1. 2010
Datum podání práce: 5. 5. 2010
Datum obhajoby: 7. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24204/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: