Politický marketing na Slovensku: volební kampaň 1998

Název práce: Politický marketing na Slovensku: volebná kampaň 1998
Autor(ka) práce: Zábražná, Adela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Novotný, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ústrednou témou tejto práce je politický marketing a jeho využitie na Slovensku v období pred voľbami v roku 1998. Politický marketing, ktorého význam rastie s každými voľbami, vzbudzuje rozporuplné reakcie nielen medzi voličmi, ale aj v rámci akademickej obce. Vymedzením histórie i súčasného vývoja na poli politického marketingu sa zaoberá prvá kapitola tejto práce. Druhá kapitola naopak popisuje východiskovú situáciu na Slovensku pred voľbami 1998 v kľúčových oblastiach demokracie, zahraničnej politiky a zaoberá sa aj zapojením občianskej spoločnosti do kampane. Tretia kapitola predstavuje model tržne orientovanej strany od Jennifer Lees-Marshment, ktorý je vo štvrtej kapitole použitý ako základ pre analýzu marketingu politických strán. Primárnym cieľom tejto práce je overiť prítomnosť prvkov tržne orientovanej strany podľa modelu Jennifer Lees-Marshment u jednotlivých strán, ktoré sa dostali po voľbách 1998 do NR SR. Druhá kľúčová otázka sa týka možnosti uplatnenia tohto modelu na nestabilný stranícky systém, akým bol aj straícky systém na Slovensku v roku 1998.
Klíčová slova: voľby; tržne orientovaná strana ; politická strana; volebná kampaň; politický marketing
Název práce: Politický marketing na Slovensku: volební kampaň 1998
Autor(ka) práce: Zábražná, Adela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Novotný, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ústředním tématem této práce je politický maketing a jeho využití na Slovensku v období před volbami v roce 1998. Politický marketing, jehož význam roste s každými volbami, vzbuzuje rozporuplné reakce nejen mezi voliči, ale i v rámci akademické obce. Vymezením historie i současného diskursu na poli politického marketingu se zabývá první kapitola práce. V druhé kapitole nalezneme popis výchozí situace na Slovensku před volbami v roce 1998 v klíčových oblastech demokracie a zahraniční politiky, jakožto i popis zapojení občanské společnosti do kampaně. Třetí kapitola představuje model tržně orientované strany od Jennifer Lees-Marshment, který je zároveň ve čtvrté kapitole použitý jako základ pro analýzu marketingu politických stran. Primárním cílem práce je ověřit přítomnost prvků tržně orientované strany podle modelu Jennifer Lees-Marshment u jednotlivých politických stran, které se dostaly do NR SR po volbách 1998. Druhá klíčová otázka se týká možnosti uplatnění tohoto modelu na nestabilní stranický systém, jako byl právě systém na Slovensku v roce 1998.
Klíčová slova: volby; tržně orientovaná strana ; volební kampaň; politická strana; politický marketing
Název práce: Political marketing in Slovakia: campaign 1998
Autor(ka) práce: Zábražná, Adela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Novotný, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with political marketing and its use in Slovakia in 1998 election campaign. Political marketing is gaining more and more importance with every election. Thus, it provokes inconsistent and controversial reactions not only among voters but also among scholars. The first chapter characterizes history and the recent discourse in the field of political marketing. Second part concerns the situation in the country after the era of government of Vladimir Meciar in the area of democracy, foreign policy and also describes contribution of slovak civil society to the campaign of 1998. The third chapter contains an introduction to the Lees-Marshment model of a market-oriented party, which builds a theoretical framework for the last, analytical part of this article, the analysis of the use of political marketing by political parties in Slovakia in 1998. The main objective of this analysis is to prove the presence of the concept of a market-oriented party according to the Lees-Marshment model among slovak political parties that have succeeded in the general election to the National Council of the Slovak Republic. Secondly, a question arises of possibility of application of such a model on unconsolidated system of political parties, as it was in Slovakia in 1998.
Klíčová slova: campaign; political party; election; market-oriented party; political marketing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 1. 2010
Datum podání práce: 12. 5. 2010
Datum obhajoby: 7. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24112/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: