Možnosti platby zboží a služeb pomocí mobilní komunikace

Název práce: Možnosti platieb tovaru a služieb pomocou mobilnej komunikácie
Autor(ka) práce: Roman, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Exnarová, Anna
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce bolo analyzovať súčasne možnosti platieb pomocou mobilnej komunikácie, so zameraním na Európsku úniu a na základe prieskumu zistiť do akej miery sú súčasne služby využívane a ako ich vnímajú používatelia. Ďalej, je v tejto práci navrhnutý vlastný spôsob využitia mobilných telefónov na platby v súčasných podmienkach. Práca obsahuje aj prípadovú štúdiu, ktorá sa zameriava na oblasť mobilných mikroplatieb a venuje sa momentálne využívaným riešeniam na vykonávanie takýchto platieb v Slovenskej republike. Práca je rozdelená do troch častí. Prvá časť je venovaná priblíženiu termínu mobilných platieb, vysvetleniu pojmov, ktoré s prácou súvisia a analýze súčasných možností platieb s porovnaním platieb pomocou mobilných telefónov. V druhej časti sú zanalyzované najpoužívanejšie možnosti platieb pomocou mobilných telefónov a ich využívanie v rôznych svetových regiónoch. Tretia časť je venovaná vyhodnoteniu analýzy, navrhnutiu vlastného riešenia mobilných platieb, prípadovej štúdii v oblasti mikroplatieb a vyhodnoteniu dotazníka.
Klíčová slova: QR kód; mobilné platby; mBanking; bezkontaktné platby; NFC; SMS platby; mikroplatby
Název práce: Možnosti platby zboží a služeb pomocí mobilní komunikace
Autor(ka) práce: Roman, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Exnarová, Anna
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce bylo analyzovat současne možnosti plateb pomocí mobilní komunikace, se zaměřením na Evropskou unii a na základě průzkumu zjistit do jaké míry jsou současně služby využívány a jak je vnímají uživatelé. Dále je v této práci navržen vlastní způsob využití mobilních telefonů pro platby v současných podmínkách. Práce obsahuje i případovou studii, která se zaměřuje na oblast mobilních mikroplateb a věnuje se momentálně využívaným řešením pro provádění takových plateb v Slovenské republice. Práce je rozdělena do tří částí. První část je věnována přiblížení termínu mobilních plateb, vysvětlení pojmů, které s prací souvisejí a analýze současných možností plateb s porovnáním plateb pomocí mobilních telefonů. V druhé části jsou zanalyzovány nejpoužívanější možnosti plateb pomocí mobilních telefonů a jejich využití v různých světových regionech. Třetí část je věnována vyhodnocení analýzy, navržení vlastního řešení mobilních plateb, případové studii v oblasti mikroplateb a vyhodnocení dotazníku.
Klíčová slova: mBanking; bezkontaktní platby; QR kód; mikroplatby; SMS platby; mobilní platby; NFC
Název práce: Payment for goods and services via mobile communication
Autor(ka) práce: Roman, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Exnarová, Anna
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of my work was to analyze actual possibilities of payment by mobile communications, focusing on the European Union and to detect on the basis of a survey how the current services are used and how they are perceived by users. Next, there is suggested own solution of using mobile phones for payments with the present conditions. The work includes a case study which focuses on mobile micro-payments and involves currently used solutions for these payments in the Slovak Republic. The work is divided into three parts. The first part contains a definition of the mobile payments, explains words which are related to the work and analysis of the current payment options with comparing payments via mobile phones. The second part analyzes the most used payment options via mobile phones and their use in different regions of the world. The third part consists of evaluate analyze, a concept of own solution for mobile payments, a case study of micro-payments and the questionnaire.
Klíčová slova: mBanking; SMS payments; micro-payments; NFC; mobile payments; contactless payments; QR code

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 2. 2010
Datum podání práce: 30. 4. 2010
Datum obhajoby: 21. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25470/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: