Českoslovenští turisté v NDR v sedmdesátých letech

Název práce: Českoslovenští turisté v NDR v sedmdesátých letech
Autor(ka) práce: Opluštilová, Pavla
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Kozmanová, Irena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V bakalářské práci jsem se zabývala československým turismem do Německé demokratické republiky v sedmdesátých letech 20. století. Ve své práci jsem se snažila charakterizovat období normalizace, které výrazně ovlivnilo podmínky pro vycestování československých občanů do zahraničí. Pokusila jsem se analyzovat individuální a rodinné dovolené československých obyvatel do zahraničí a zájezdy organizované podnikem. Zejména jsem se zaměřila na rekreační pobyty a cesty za nákupy nedostatkového zboží. Cílem práce bylo zjistit příčiny atraktivity NDR pro československé turisty a jejich hlavní motivy cestování. Rovněž jsem se zabývala otázkou nákupu výrobků, jež si ze zahraničí turisté přiváželi. Především praktická nemožnost vycestovat do kapitalistických států a problém nedostatku některého druhu zboží na domácím trhu měly podíl na rozvoji zahraničního cestovního ruchu do NDR.
Klíčová slova: individuální a organizovaný turismus; NDR v sedmdesátých letech; nedostatkové zboží; cestovní doklady
Název práce: Czechoslovak tourists in the German Democratic Republic in the seventies
Autor(ka) práce: Opluštilová, Pavla
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Kozmanová, Irena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In this bachelor thesis I focused on Czechoslovak tourism to the German Democratic Republic in the seventies of the twentieth century. In my thesis I tried to describe the term "normalization", which significantly affected conditions for travelling abroad for Czechoslovak tourists at that time. I attempted to analyze individual and family holidays abroad of Czechoslovak citizens as well as tours organized by businesses. I mainly focused on recreational stays and shopping trips for scarce commodities. The aim of my thesis was to find out the cause of the appeal of the German Democratic Republic for Czechoslovak tourists and these tourists` main travel themes. I also dealt with the sort of goods which tourists purchased and which they brought back to Czechoslovakia. In sum, practical impossibility to travel to capitalist states for most people and the lack of some kinds of goods on the domestic market affected the development of international tourism to the German Democratic Republic.
Klíčová slova: individual and organized tourism; scarce goods; German Democratic Republic in the seventies; travel documents

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 1. 2010
Datum podání práce: 14. 5. 2010
Datum obhajoby: 21. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22089/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: