Imigrácia do EÚ so zameraním na priestor Stredomoria

Název práce: Imigrácia do EÚ so zameraním na priestor Stredomoria
Autor(ka) práce: Janičkovičová, Lýdia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca pojednáva o premene juhoeurópskych štátov, Talianska a Španielska, z tradične emigračných krajín na krajiny imigračné. Vychádza z historických migračných tokov, ktoré ústia do tzv. stredomorského modelu imigrácie charakteristického pre tento región a obdobie posledných dvoch desaťročí. Analyzuje zloženie imigrantov v oboch krajinách, pričom sa zameriava na etnické zloženie, motívy pobytu či pracovné zaradenie, ktoré porovnáva s celkovou zamestnanosťou v kontexte EÚ. Keďže skúmané juhoeurópske krajiny sú v posledných rokov významne dotknuté prílivmi migrantov námornou cestou, práca sa zameriava aj na problematické oblasti Stredomoria, záchytné centrá a spoluprácu so zdrojovými krajinami. Hlavným cieľom tejto práce je analýza spôsobu, akým tieto dve krajiny zvládajú fenomén prisťahovalectva a aké východiská zvolili pri tvorbe vlastných imigračných politík v súvislosti s legálnou aj nelegálnou imigráciou. Druhým cieľom je porovnanie prístupov týchto dvoch štátov k integrácii čoraz väčšieho počtu imigrantov.
Klíčová slova: Taliansko a Španielsko; integrácia prisťahovalcov; Stredomorie; stredomorský model imigrácie; imigrácia
Název práce: Imigrácia do EÚ so zameraním na priestor Stredomoria
Autor(ka) práce: Janičkovičová, Lýdia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce pojednává o přeměně jihoevropských států, Itálie a Španělska, ze zemí tradičně emigračních na země imigrační. Vychází z historických migračních toků, které ústí do tzv. středomořského modelu imigrace charakteristického pro tento región a období posledních dvou desetiletí. Analyzuje složení imigrantů v obou zemích, přičemž se zaměřuje na etnické složení, motivy pobytu či pracovní zařazení, které porovnává s celkovou zaměstnaností v kontextu EÚ. Jelikož zkoumané jihoevropské země jsou v posledních letech významně dotčené přílivy migrantů námořní cestou, práce se zaměřuje i na problematické oblasti Středomoří, záchytná centra a spolupráci se zdrojovými krajinami. Hlavním cílem této práce je analýza způsobu, jakým tyto dvě země zvládají fenomén přistěhovalectví a jaké východiska zvolili při tvorbě vlastních imigračních politik v souvislosti s legální i nelegální imigrací. Druhým cílem je porovnání přístupů těchto dvou států k integraci rostoucího počtu imigrantů.
Klíčová slova: Itálie a Španělsko; Středomoří; středomořský model imigrace; integrace přistěhovalců; imigrace
Název práce: Immigration to the EU focused on the Mediterranean region
Autor(ka) práce: Janičkovičová, Lýdia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vošta, Milan
Oponenti práce: Kašpar, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis discusses the transformation of southern European countries, Italy and Spain, from traditionally countries of emigration into countries of immigration. It starts from historical migration flows which result in so-called Mediterranean model of immigration characteristic for the region in the last two decades. The paper analyses the composition of immigrants in both countries, focusing on the ethnic composition, the motives of residence and employment status compared with overall employment in the EU context. Since the south European countries concerned are significantly affected by inflows of migrants by sea in recent years, the thesis also focuses on problematic areas of the Mediterranean, detention centers and cooperation with source countries. The main aim of this work is to analyze how these two countries handle the phenomenon of immigration and what recourse did they choose in creating their own immigration policies towards both legal and illegal immigration. The second objective is then to bring some comparison of the two countries in the approaches to integration of immigrants.
Klíčová slova: Italy and Spain; Mediterranean model of migration; integration of immigrants; immigration; Mediterranean

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní a evropská studia - diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 6. 2009
Datum podání práce: 15. 12. 2009
Datum obhajoby: 16. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/20931/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: