Sankční seznamy Rady Bezpečnosti OSN: de-listing

Název práce: Sankčné zoznamy Rady Bezpečnosti OSN: de-listing
Autor(ka) práce: Jakabová, Maja
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Trávníčková, Zuzana
Oponenti práce: Druláková, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cielené sankcie slúžia ako donucovací prostriedok k zmene správania, alebo ako preventívne opatrenie s cieľom zabrániť porušovaniu medzinárodného mieru a bezpečnosti, čo je aj prípad cielených sankcií proti jednotlivcom a skupinám napomáhajúcim teroristickým aktom. Cielené sankcie sa tak stali významným a často používaným nástrojom v globálnom úsilí OSN v boji proti terorizmu. Zavedenie cielených sankcií však prinieslo aj nové súvislosti spojené s postavením a právami jednotlivca v sankčnom režime. Bezpečnostná rada uložením cielených sankcií výrazne zasahuje do života jednotlivca, zároveň však neposkytuje účinný mechanizmus či prostriedky na jeho ochranu, čím dochádza k porušovaniu jeho základných práv. Vo svojej práci analyzujem aké dôsledky vznikajú pre dotknuté osoby alebo subjekty pokiaľ sú zaradené na zoznam neoprávnene, a aké majú možnosti pri dožadovaní sa nápravy. Cieľom práce je teda analyzovať súčasnú prax sankčných režimov OSN v procese tvorby sankčných zoznamov so zameraním na dodržiavanie ľudských práv jednotlivca podliehajúceho sankciám BR OSN.
Klíčová slova: de-listing; sankcie; sankčný zoznam
Název práce: Sankční seznamy Rady Bezpečnosti OSN: de-listing
Autor(ka) práce: Jakabová, Maja
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Trávníčková, Zuzana
Oponenti práce: Druláková, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílené sankce slouží jako donucovací prostředek ke změně chování, nebo jako preventivní opatření s cílem zabránit porušování mezinárodního míru a bezpečnosti, což je i případ cílených sankcí proti jednotlivcům a skupinám napomáhajícím teroristickým aktem. Cílené sankce se tak staly významným a často používaným nástrojem v globálním úsilí OSN v boji proti terorismu. Zavedení cílených sankcí však přineslo i nové souvislosti spojené s postavením a právy jednotlivce v sankcí režimu. Rada bezpečnosti uložením cílených sankcí výrazně zasahuje do života jednotlivce, zároveň však neposkytuje účinný mechanismus zda prostředky na jeho ochranu, čímž dochází k porušování jeho základních práv. Ve své práci analyzuji jaké důsledky vznikají pro dotčené osoby nebo subjekty pokud jsou zařazeny na seznam neoprávněně, a jaké mají možnosti při dožadování se nápravy. Cílem práce je tedy analyzovat současnou praxi sankčních režimů OSN v procesu tvorby sankčních seznamů se zaměřením na dodržování lidských práv jednotlivce podléhajícího sankcím RB OSN.
Klíčová slova: sankce; de-listing; sankční seznamy
Název práce: United Nations Security Council sanction lists : de-listing
Autor(ka) práce: Jakabová, Maja
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Trávníčková, Zuzana
Oponenti práce: Druláková, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Targeted sanctions serve as a coercive tool to change behavior, or as a precautionary measure to prevent violations of international peace and security, as is the case of targeted sanctions against individuals and entities associated with terrorist acts. Targeted sanctions have become an important and frequently used tool in the global efforts of the UN in combating terrorism. The introduction of targeted sanctions, however, brought new questions associated with the status and rights of individuals in the regime of sanctions. Security Council imposing targeted sanctions significantly affects an individual's life, but does not provide an effective mechanism or means for its protection and thus violate his fundamental rights. In my work I analyze the implications arising for the persons and entities if they are wrongly listed, and what are their options for redress solicitation. The work is thus to analyze the current practice of United Nations sanctions regimes in the process of sanction lists, focusing on the human rights of listed individuals at the United Nations Security Council sanction list.
Klíčová slova: sanctions; de-listing; sanction list

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 11. 2009
Datum podání práce: 11. 5. 2010
Datum obhajoby: 16. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23011/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: