Důsledky činnosti drogových kartelů na mezinárodní vztahy (kokainové kartely Latinské Ameriky)

Název práce: Dôsledky činnosti drogových kartelov na medzinárodné vzťahy (kokaínové kartely Latinskej Ameriky)
Autor(ka) práce: Mifková, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Organizácie činné v kokaínovom obchode nie sú kartelmi v pravom slova zmysle, ale skôr komplexné diferencované siete s premenlivými vzťahmi, kde funguje vzájomná spolupráca i konkurencia. Obecne má kokaínový obchod pre štáty dôsledky ekonomické, politické, diplomatické a dôsledky pre verejný poriadok. Hlavnými účastníkmi kokaínového obchodu sú producentské štáty Kolumbia, Peru a Bolívia, najväčšími spotrebiteľskými trhmi sú USA a EÚ. Kokaínový obchod dlhodobo rastie, v poslednom období bol však zaznamenaný čiastočný pokles. Dôsledky kokaínového obchodu pre USA a EÚ sú si svojou podstatou podobné, avšak rozsahom pre USA oveľa závažnejšie. Príčinou je hlavne ich dlhšie fungujúci a podstatne väčší národný kokaínový trh. Vďaka tomu vnímajú obe strany kokaínový problém inak: USA ho chápe ako národnú bezpečnostnú hrozbu, z pohľadu EÚ sa jedná predovšetkým o hrozbu spoločenskú. Z porovnania politík USA a EÚ na potlačenie kokaínovej produkcie a obchodu vyplýva, že americká politika je aktívnejšia, širšie zameraná a častokrát donucovacieho charakteru. Jej cieľmi sú eliminácia koky, kokaínu a kokaínových organizácií. EÚ sa zameriava na nepriamy boj s kokaínom prostredníctvom sociálnoekonomického rozvoja oblastí produkcie a regionálnej spolupráce.
Klíčová slova: Európska únia; USA; kokaínový obchod
Název práce: Důsledky činnosti drogových kartelů na mezinárodní vztahy (kokainové kartely Latinské Ameriky)
Autor(ka) práce: Mifková, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Organizace aktivní v kokainovém obchodě nejsou karteli v pravém smyslu, ale spíš komplexní diferencované sítě s proměnlivými vztahy, kde funguje vzájemná spolupráce i konkurence. Obecně má kokainový obchod důsledky ekonomické, politické, diplomatické a důsledky pro veřejný pořádek. Hlavními účastníky kokainového obchodu jsou producentské státy Kolumbie, Peru a Bolívie, největšími spotřebitelskými trhi USA a EU. Kokainový obchod dlouhodobě roste, v posledním období byl však zaznamenán jeho částečný pokles. Důsledky kokainového obchodu pro USA a EU jsou si svou podstatou podobné, avšak rozsahem pro USA mnohem závažnější. Příčinou je hlavně jejich déle fungující a podstatně větší národní kokainový trh. Díky tomu vnímají obě strany kokainový problém jinak: USA ho chápe jako národní bezpečnostní hrozbu, z pohledu EU se jedná především o hrozbu společenskú. Z porovnání politik USA a EU na potlačení kokainové produkce a obchodu vyplynulo, že americká politika je aktivnější, šířeji zaměřená a častokrát donucovacího charakteru. Jejími cíli jsou eliminace koky, kokainu a kokainových organizací. EU se zaměřuje na nepřímý boj s kokainem prostřednictvím sociálněekonomického rozvoje oblastí produkce a regionální spolupráce.
Klíčová slova: kokainový obchod; Evropská unie; USA
Název práce: The Impact of Drug Cartel Activities on International Relations (Latin American Cocaine Cartels)
Autor(ka) práce: Mifková, Miroslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Organizations active in cocaine trafficking are not cartels in the proper sense of the word. They are rather complex differentiated networks with flexible relations, where both cooperation and competition is present. In general the impacts of cocaine trafficking are economic, political, diplomatic and impacts on public order. The key participants in cocaine trafficking are producer states Colombia, Peru and Bolivia, the main consumer markets are the United States and the European Union. Cocaine trafficking is on the rise in the long run, however, a decline was witnessed recently. The impacts of cocaine trafficking for the US and the EU are similar in their nature, however, they are much more grave for the US because of a longer functioning and a much bigger national cocaine market. Consequently, the US and the EU perceive the cocaine threat differently: for the US it represents a national security threat, whereas for the EU it is mainly a societal threat. A comparison of the US and EU policies towards cocaine production and trafficking shows that the US one is more active, with a broader focus and frequently of a coercive nature. Its goals are the eradication of coca, cocaine and cocaine trafficking organizations. The EU focuses on indirect eradication through social and economic development in producer areas and regional cooperation.
Klíčová slova: European Union; USA; cocaine trafficking

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní a evropská studia - diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 12. 2008
Datum podání práce: 31. 5. 2009
Datum obhajoby: 16. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/17640/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: