Komparace ekonomického vývoje Botswany a Demokratické republiky Kongo od dekolonizace

Název práce: Komparácia ekonomického vývoja Botswany a Demokratickej republiky Kongo od dekolonizácie
Autor(ka) práce: Čižmárová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce "Komparácia ekonomického vývoja Botswany a Demokratickej republiky Kongo od dekolonizácie" je zmapovať vývoj obidvoch krajín od doby dekolonizácie. Na príklade Botswany sa práca snaží analyzovať úspešné kroky, ktoré túto krajinu priviedli k relatívnej prosperite, a porovnať ju s výsledkami, ktorých dosiahla DRC. Práca zahrňuje charakteristiku obidvoch zemí hlavne z hľadiska ekonomického a politického. Dôležitá je analýza 5 faktorov vývoja, a to politika "good governance", prekliatie prírodných zdrojov, ťažba diamantov v Botswane, ozbrojený konflikt v Demokraticke republike Kongo a šíriaci sa vírus HIV. V neposlednom rade je zhodnotená súčasná situácia Botswany a Demokratickej republiky Kongo hlavne z pohľadu zahraničného obchodu a priamych zahraničných investícií. Záverom práce sú nastienené ekonomické výzvy budúcnosti v podobe diverzifikácie výroby a exportu, privatizácie a zvýšenia úrovne vzdelanosti.
Klíčová slova: Ozbrojený konflikt v Demokratickej republike Kongo; Diamanty v Botswane; HIV; Good governance; Demokratická republika Kongo; Botswana
Název práce: Komparace ekonomického vývoje Botswany a Demokratické republiky Kongo od dekolonizace
Autor(ka) práce: Čižmárová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce "Komparace ekonomického vývoje Botswany a Demokratické republiky Kongo od dekolonizace" je zmapovať vývoj obidvoch krajín od doby dekolonizácie. Na príklade Botswany sa práca snaží analyzovať úspešné kroky, ktoré túto krajinu priviedli k relatívnej prosperite, a porovnať ju s výsledkami, ktorých dosiahla DRC. Práca zahrňuje charakteristiku obidvoch zemí hlavne z hľadiska ekonomického a politického. Dôležitá je analýza 5 faktorov vývoja, a to politika "good governance", prekliatie prírodných zdrojov, ťažba diamantov v Botswane, ozbrojený konflikt v Demokraticke republike Kongo a šíriaci sa vírus HIV. V neposlednom rade je zhodnotená súčasná situácia Botswany a Demokratickej republiky Kongo hlavne z pohľadu zahraničného obchodu a priamych zahraničných investícií. Záverom práce sú nastienené ekonomické výzvy budúcnosti v podobe diverzifikácie výroby a exportu, privatizácie a zvýšenia úrovne vzdelanosti.
Klíčová slova: Diamonds in Botswana; Botswana ; Demokratická republika Kongo; HIV/AIDS; Good governance
Název práce: Comparison of economic development of Botswana and Democratic republic of Congo since decolonisation
Autor(ka) práce: Čižmárová, Lucia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Šaroch, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the bachelor thesis, "Comparison of economic development of Botswana and the Democratic republic of Congo since decolonisation", is to map the development of both countries since the decolonisation. In the case of Botswana, the thesis analyzes successful steps that bring the country to relative prosperity and compare it with the results of the Democratic Republic of Congo. The thesis contains the charactersitc of both countries from economic and political viewpoint. The analysis of 5 factors: good governance, the resourse curse, mining diamonds in Botswana, armed conflict in the Democratic republic of Congo and the prevalence of HIV play important role in development. Review of the current situation concentrates on foreign trade and foreign direct investments. In conclusion, the thesis concerns potential challenges of the diversification of production adn exports, privatisation and the increase of the level of education.
Klíčová slova: armed conflict in the Democratic republic of Congo; prevalence of HIV; Godd governance; Democratic republic of Congo; Botswana; Resource curse

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 3. 2010
Datum podání práce: 12. 5. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25491/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: