Nástroje a politiky v boji proti daňovým únikům

Název práce: Nástroje a politiky v boji proti daňovým únikom
Autor(ka) práce: Hudáková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vítek, Leoš
Oponenti práce: Hammer, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá daňovými únikmi, bojmi a politikou proti daňovým únikom v Európskej únii. Cieľom je poskytnúť lepšiu predstavu o tom, aké opatrenia Európska únia využíva v boji proti daňovým podvodom. V práci sú použité zdroje zo smerníc a opatrení, ktoré boli navrhnuté a prijaté v rokoch od 2006 do 2010. V teoretickej časti je definovaný pojem daňový únik, popísané druhy daňových únikov a rôzne spôsoby ich merania. Ďalšia časť je venovaná odhadom daňových únikov najmä v oblasti DPH so zameraním na karuselové podvody v jednotlivých krajinách. V poslednej časti sú charakterizované opatrenia Európskej únie v boji proti daňovým únikom u DPH a to v oblasti modifikácie systému DPH a v zlepšení administratívnej spolupráce medzi členskými štátmi v oblasti DPH.
Klíčová slova: daňový únik; intrakomunitárne plnenia; DPH; karuselové podvody
Název práce: Nástroje a politiky v boji proti daňovým únikům
Autor(ka) práce: Hudáková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vítek, Leoš
Oponenti práce: Hammer, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předkládaná bakalářská práce se zabývá daňovými úniky, boji a politikou proti nim v Evropské unii. Cílem je poskytnut lepší představu o druzích opatření, které Evropská unie používá v boji proti daňovým podvodům. V práci jsou použity zdroje ze směrnic a opatření, které byli navrhnuty a přijaty v létech 2006 až 2010. V teoretické časti je definován pojem daňový únik, popsány druhy daňových úniků a různé způsoby jejich měření. Další část je věnovaná odhadům daňových úniků, zejména v oblasti DPH se zaměřením na karuselové podvody v jednotlivých zemích. V poslední části jsou charakterizované opatření Evropské unie v boji proti daňovým únikům u DPH a to jak v oblasti modifikace systému DPH, tak i ve zlepšení administrativní spolupráce mezi členskými státy v oblasti DPH.
Klíčová slova: DPH; karuselové podvody; intrakomunitárne plnění; daňový únik
Název práce: Measures and policies to combat tax frauds
Autor(ka) práce: Hudáková, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vítek, Leoš
Oponenti práce: Hammer, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The final thesis deals with tax evasions, fights and policy against the tax evasions in European Union. The aim of my work is provide a clearer imagine, what kinds of provisions the European Union uses to combat tax frauds. At this thesis are used sources of directions and measures, which were suggested and accepted in years 2006 -- 2010. In theoretical part is described what the word "tax evasions" means, what types of tax evasions we recognize and the different means of their measuring. Another section is devoted to estimations of tax evasions, mainly on field of VAT with attention to carousel frauds in particular countries. At last part is characterized measures of European Union in combating VAT frauds in two forms: modifying VAT system and administrative cooperation between Member States.
Klíčová slova: carousel frauds; tax evasion; VAT; intracommunitary transactions

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 2. 2010
Datum podání práce: 30. 5. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24975/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: