Ropné písky a ekonomické, environmentální a politické aspekty jejich využití

Název práce: Ropné piesky a ekonomické, enviromentálne a politické aspekty ich využitia
Autor(ka) práce: Tormová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němcová, Ingeborg
Oponenti práce: Horák, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Intenciou práce je nájsť, pomenovať a vysvetliť kľúčové faktory, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnia budúcnosť ropných pieskov. Práca poskytuje v priamej väzbe na predpokladanú budúcu svetovú spotrebu energií a na iné faktory rôzne pohľady na možnosti ich využitia. Zameriava sa na zhodnotenie bariér, ktoré sú s touto časťou ropného priemyslu spojené a poskytuje pohľad na adekvátne východiska. Cieľom práce je taktiež odhadnúť podmienky, za akých by bol bitúmen rentabilný. Prvá kapitola analyzuje stav súčasných svetových zásob ropy a overuje teóriu ropného zlomu. Druhá kapitola sa venuje charakteristike ropných pieskov a extrakcii bitúmenu. Tretia kapitola sa sústreďuje na cenu bitúmenu, na cenu ropy, ktorá je požadovaná sektorom ropných pieskov a na nákladovosť ťažby. Štvrtá kapitola rieši enviromentálne otázky a piata kapitola možné politické dôsledky.
Klíčová slova: Kanada; svetová spotreba energie; svetový dopyt po rope; Alberta; bitúmen; ropné piesky
Název práce: Ropné písky a ekonomické, environmentální a politické aspekty jejich využití
Autor(ka) práce: Tormová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němcová, Ingeborg
Oponenti práce: Horák, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Intenci práce je najít, pojmenovat a vysvětlit klíčové faktory, které s největší pravděpodobností ovlivní budoucnost ropných písků. Práce poskytuje v přímé vazbě na předpokládanou budoucí světovou spotřebu energií a na jiné faktory různé pohledy na možnosti jejich využití. Zaměřuje se na zhodnoceni bariér, které jsou s touto častí ropného průmyslu spojené a poskytuje pohled na adekvátní východiska. Cílem práce je taky odhadnout podmínky, za jakých by byl bitumen rentabilní. První kapitola analyzuje stav současných světových zásob ropy a ověřuje teorii ropného zlomu. Druhá kapitola se věnuje charakteristice ropných písků a extrakci bitumenu. Třetí kapitola se soustřeďuje na cenu bitumenu, na cenu ropy, která je požadovaná sektorem ropných písků a na nákladovost těžby. Čtvrtá kapitola řeší environmentální otázky a pátá kapitola možné politické důsledky.
Klíčová slova: světová poptávka po ropě; světová spotřeba energie; Alberta; Kanada; bitumen; ropné písky
Název práce: The Oil Sands and Economic, Environmental and Political Aspects of their Utilization
Autor(ka) práce: Tormová, Lucia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němcová, Ingeborg
Oponenti práce: Horák, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The intention of the work is to find, name and explain key factors, which will most likely influence the future of oil sands. The work offers in direct connection with predicted future global energy consumption and with further factors various views on their utilization possibilities. It focuses on evaluation of obstacles within oil sands sector and provides with adequate solutions. The aim of the work is to estimate appropriate conditions for bitumen as well. The first chapter analyzes the current state of world oil resources and verifies the peak oil theory. The second chapter describes oil sands characteristics and their exploitation. The third one focuses on bitumen price, on oil price, which is required by oil sands industry and on extraction costs. The fourth chapter is trying to solve the environmental issues and the fifth one possible political consequences.
Klíčová slova: global oil demand; global oil consumption; Alberta; Canada; bitumen; oil sands

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 11. 2009
Datum podání práce: 15. 4. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22712/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: