Občanská společnost a občanská participace v ČR na komunální úrovni (případová studie městské části Praha 5)

Název práce: Občanská společnost a občanská participace v ČR na komunální úrovni (případová studie městské části Praha 5)
Autor(ka) práce: Bazgerová, Martina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Lisa, Aleš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V souvislosti s demokratizací v naší republice se i téma občanské společnosti stává stále aktuálnějším. Tato práce se zaměřuje především na jednu z jejich funkcí -- tedy občanskou participaci a ověřuje na českém příkladu Beckovu hypotézu, že občanská společnost a občanská participace se mobilizují v reakci na mezní situace, a hledá zdůvodnění pro platnost tohoto tvrzení. K určení kritérií pro výzkum dané hypotézy a pro její následné odůvodnění je nejprve analyzován stav občanské společnosti v ČR a to skrze historické i současné vlivy a skrze veřejné mínění obyvatel. Poté práce přistupuje k ověřování hypotézy samotné a to na příkladu MČ Praha 5. K tomu je využíváno hlavně zkoumání mediálních kauz a především reakce občanů na ně.
Klíčová slova: městská část Praha 5; stav občanské společnosti v ČR; občanská participace; občanská společnost; demokratizace
Název práce: Civil society and civil participation at municipal level (case study of Prague 5 district)
Autor(ka) práce: Bazgerová, Martina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Lisa, Aleš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In connection with a process of democratization of the Czech Republic the topic of an civil society becomes more and more topical. This study focuses mainly on one of its functions -- civil participation -- and on the case of the Czech Republic it proves Beck's hypothesis that civil society and civil participation mobilize itself in reaction on critical situation, and it tries to find an explanation of this hypothesis. To set criteria for analyzing the given hypothesis, and its subsequent explanation the condition of civil society in the Czech Republic is analyzed with regard to both historical and contemporary influences and public opinions of citizens. Then, the study moves to verifying the main hypothesis on the case of the Prague 5 district. For this purpose analyzing of medial causes and mainly reactions of citizens to it, is used.
Klíčová slova: Prague 5 district; condition of civil society in the Czech Republic; civil participation; civil society; democratization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 3. 2010
Datum podání práce: 16. 5. 2010
Datum obhajoby: 14. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25758/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: