Platební morálka jako faktor konkurenceschopnosti

Název práce: Platobná morálka ako faktor konkurencieschopnosti
Autor(ka) práce: Malegová, Emília
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Nejedlý, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce je vyvrátiť alebo potvrdiť tézu, že sa platobná morálka českých firiem v dôsledku súčasnej finančnej krízy zhoršila. Prvá kapitola charakterizuje dodávateľský úver a riziká s nim spojené. Poskytuje návod ako znížiť tieto riziká prostredníctvom správy pohľadávok, a tak zabrániť vzniku nedobytných pohľadávok. Tie pre firmu znamenajú ďalšie náklady a ohrozujú jej stabilitu, platobnú morálku, a tak i konkurencieschopnosť. Druhá kapitola sa zameriava na popis inštitúcií skúmajúcich platobnú morálku. Na báze ich výskumov poskytuje hodnotenie platobnej morálky českých firiem a porovnáva ho s platobnou morálkou spoločností európskych štátov a štátov s Českou republikou susediacich. Taktiež sa zaoberá zmenami v správe pohľadávok počas krízy ako jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje platobnú disciplínu jednotlivých spoločností.
Klíčová slova: platobná morálka; správa pohľadávok; dodávateľský úver
Název práce: Platební morálka jako faktor konkurenceschopnosti
Autor(ka) práce: Malegová, Emília
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Nejedlý, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je vyvrátit nebo potvrdit tezi, že se platební morálka českých firem v důsledku současné krize zhoršila. První kapitola charakterizuje dodavatelský úvěr a rizika s ním spojená. Poskytuje návod jak snížit tato rizika prostřednictvím správy pohledávek, a tak zabránit vzniku nedobytných pohledávek. Ty pro firmu znamenají další náklady a ohrožují její stabilitu, jejich platební morálku, a tak i konkurenceschopnost. Druhá kapitola se zaměřuje na popis institucí zkoumajících platební morálku a na bázi jejich výzkumů poskutuje vyhodnocení platební morálky českých firem v rámci evropských států a států s Českou republikou sousedících. Taktéž se zabývá změnami ve správě pohledávek během krize jako jeden z faktorů, který ovlivňuje platební disciplínu jednotlivých společností.
Klíčová slova: dodávatelský úvěr; platební morálka; správa pohledávek
Název práce: Payment morale as a factor in competitiveness
Autor(ka) práce: Malegová, Emília
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Nejedlý, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to contradict or to prove a statement that payment morale of Czech companies has deteriorated because of the current financial crisis. First chapter characterizes a trade credit and risks associated with it. It provides a procedure to lower risks using credit management in order to prevent bad debts. Bad debts always result in higher costs for companies and threaten their stability, payment morale as well as its competitiveness. Second chapter describes institutions which examine payment morale of companies in the world. Based on their research, payment morale of Czech companies is evaluated in comparison with neighbouring and European countries. It also examines changes in credit management of companies during the crisis as one of the factors that influences their payment discipline.
Klíčová slova: trade credit; payment morale; credit management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 11. 2009
Datum podání práce: 5. 5. 2010
Datum obhajoby: 14. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23112/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: