Je smysluplné podporovat výrobu elektřiny ve fotovoltaických elektárnách v ČR?

Název práce: Je smysluplné podporovat výrobu elektřiny ve fotovoltaických elektárnách v ČR?
Autor(ka) práce: Vaniš, Miloš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mičúch, Marek
Oponenti práce: Zajíček, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Vlivem vysoké podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů došlo v ČR v posledních letech k obrovskému nárůstu počtu a velikosti instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren. V podmínkách ČR se jedná o nejdražší avšak při porovnání s ostatními alternativními způsoby výroby elektřiny nejvíce podporovaný způsob, jak snižovat produkci CO2. Existence garantované výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren navyšuje cenu elektřiny pro domácnosti a firmy. Výroba elektřiny pomocí fotovoltaických elektráren s sebou přináší problémy i pro energetickou soustavu. Podpora výkupu elektřiny z fotovoltaických elektráren byla zavedena ve snaze zvýšit podíl takto vyrobené elektřiny na celkové spotřebě a tím snížit celkovou produkci CO2. Hlavní důvod pro zavedení podpory tohoto způsobu výroby elektřiny byl tedy snížit produkci CO2 a tím přispět k zastavení klimatických změn. Analýza závislosti produkce CO2 na množství fotovoltaických elektráren a velikosti HDP s lehkou váhou argumentace potvrdila, že výrobou elektřiny ve FVE ve sledovaných zemích nedochází ,v krátkém období, ke snižování produkce CO2.
Klíčová slova: subvence; obnovitelné zdroje; fotovoltaika
Název práce: Is subvention program supporting production of electricity in photovoltaic plants in the Czech Republic efficient?
Autor(ka) práce: Vaniš, Miloš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mičúch, Marek
Oponenti práce: Zajíček, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
As a consequence of recent generous subvention program, supporting electricity production from renewable resources, number and size of installed capacity of the photovoltaic plants in the Czech Republic skyrocketed. Strikingly, using photovoltaic plants to reduce CO2 is the most expansive but paradoxically the most supported way to reduce emissions compared to alternative electricity production in the Czech Republic. Guaranteed producers' purchase price increases electricity prices for households and firms. Production of electricity in photovoltaic plants also encumber power transfer network. Purchase prices of electricity from photovoltaic plants were introduced to increase the share of electricity produced in photovoltaic plants on the overall consumption and to reduce CO2 emissions. Reducing CO2 emissions to stop climate change was the main reason for introducing photovoltaic subvention. Analysing the relationship between amount of CO2, number of photovoltaic plants and GDP on the data of selected countries showed that the production of electricity in a photovoltaic plants contributes nothing to CO2 reduction in short-term.
Klíčová slova: subvention; photovoltaic; renewable sources

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 2. 2010
Datum podání práce: 30. 5. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24894/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: