Podněstří v kontextu vývoje vnitřního uspořádání Moldavska

Název práce: Podněstří v kontextu vývoje vnitřního uspořádání Moldavska
Autor(ka) práce: Ivanov, Vladimir
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cibulková, Petra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na představení a analýzu modelů vnitřního uspořádání sjednoceného Moldavska, přičemž je důraz kladen na vývoj koncepcí pro řešení podněsterské otázky v období 1990-2010. Problematika je zasazena do širšího historického, etnického a politického kontextu pro lepší orientaci čtenáře a pro možnost vyvodit přesnější závěry. Práce není pouhým přehledem kroků učiněných směrem k urovnání podněsterského konfliktu, snaží se poskytnout komplexní obraz dané problematiky, vystihnout záměry a pozice stran, pojmenovat faktory, ovlivňující situaci zásadním způsobem a nakonec naznačit směry pravděpodobného vývoje moldavsko-podněsterských vztahů v budoucnu. Kromě primárně zpracovaného tématu, poskytuje práce v širším měřítku základní obraz vývoje mezinárodních vztahů v oblasti a může posloužit jako podklad při jejich detailnějším studiu.
Klíčová slova: Rusko; etnický konflikt; koncepce státního uspořádání; podněsterský konflikt; moldavsko-podněsterské vztahy
Název práce: Transnistria in the Context of Moldova's State System Evolution
Autor(ka) práce: Ivanov, Vladimir
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Cibulková, Petra
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis in question aims at introducing and analyzing chosen structural models of a hypothetically unified Moldova. The focus of the thesis is placed upon the evolution of the different concepts on how to solve the conflict in Transnistria over the period of 1990-2010. The main topic is further set into a broader historical, ethnical and political context for better orientation and for the opportunity to reach more complex conclusions. The thesis does not represent a mere outline of steps taken to solve the Moldo-Transnistrian conflict, it also strives to offer a detailed picture of the question, provide insight into the parties' intentions and positions, name the factors that have a perceivable impact on the situation and finally suggest alternatives of the future development of the Moldo-Transnitrian relations. Besides dealing with this primary topic, on a broader scale the thesis provides a basic delineation of international relations in the region and may serve as a source material in their further study.
Klíčová slova: Russia; Moldo-Transnistrian relations; Transnistrian conflict; ethnic conflict; state-system concepts

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 12. 2009
Datum podání práce: 22. 5. 2010
Datum obhajoby: 22. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23894/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: