Změny v řízení bankovních rizik po finanční krize

Název práce: Zmeny v riadení bankových rizík po finančnej kríze
Autor(ka) práce: Kujnischová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Paholok, Igor
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom bakalárskej práce Zmeny v riadení bankových rizík po finančnej kríze je oboznámenie sa s pripravovanými zmenami v medzinárodnom riadení rizík a v oblasti corporate governance v reakcii na finančnú krízu. Bakalárska práca je rozdelená na tri kapitoly. Prvá časť teoreticky vymedzuje špecifiká bankového sektoru, definuje jednotlivé typy bankových rizík a analyzuje príčiny ich vzniku. V druhej časti sú zhodnotené prínosy a nedostatky bazilejských kapitálových dohôd Baselu I a Baselu II. Tretia časť sa zaoberá samotnými pripravovanými zmenami, konkrétne prípravou Baselu III a jeho odlišnostmi od súčasne záväzného konceptu. Tiež sa zaoberá základnými princípmi riadenia spoločnosti, pretože pre bezpečné a stabilné fungovanie finančného systému je potrebné, aby boli jednotlivé banky správne riadené.
Klíčová slova: corporate governance; Basel III; bankové riziká
Název práce: Změny v řízení bankovních rizik po finanční krize
Autor(ka) práce: Kujnischová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Paholok, Igor
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem bakalářské práce Změny v řízení bankovních rizik po finanční krizi je obeznámení se s připravovanými změnami v mezinárodním řízení rizik a v oblasti corporate governance v reakci na finanční krizi. Bakalářská práce je rozdělená na tři kapitoly. První část teoreticky vymezuje specifika bankovního sektoru, definuje jednotlivé typy bankovních rizik a analyzuje příčiny jejich vzniku. V druhé části jsou zhodnoceny přínosy a nedostatky bazilejských kapitálových dohod Baselu I a Baselu II. Třetí část se zabývá samotnými připravovanými změnami, konkrétně přípravou Baselu III a jeho odlišnostmi od současně závazného konceptu. Taky se zaobírá základními principy řízení společnosti, protože pro bezpečné a stabilní fungování finančního systému je potřebné, aby byly jednotlivé banky správně řízeny.
Klíčová slova: corporate governance; Basel III; bankovní rizika
Název práce: Changes in the risk management after the financial crisis
Autor(ka) práce: Kujnischová, Katarína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Paholok, Igor
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of the bachelor's thesis Changes in the risk management after the financial crisis is to make the acquaintance of the changes being prepared in international risk management and in the area of corporate governance in response to financial crisis. The thesis is divided into three chapters. The first one theoretically determinates the specifics of the banking sector, defines types of risks in banking and analyses the causes of their origin. In the second chapter the benefits and the drawbacks of the Basel capital accords Basel I and Basel II are reviewed. The third part already deals with the upcoming changes, in the concrete the preparation of Basel III and its differences from currently obligatory concept. It also deals with the basic principles of corporate governance, because the proper management of individual banks is necessary for safe and stable financial system.
Klíčová slova: risk management; Basel III; corporate governance

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 5. 2010
Datum podání práce: 20. 5. 2010
Datum obhajoby: 25. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26427/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: