Transformace České ekonomiky se zvláštním zřetelem na restituční proces dle zákona č. 403/1990 Sb

Název práce: Transformace České ekonomiky se zvláštním zřetelem na restituční proces dle zákona č. 403/1990 Sb
Autor(ka) práce: Hačková, Leona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Ježek, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce bude věnována ekonomickým, politickým a sociologickým aspektům transformace České ekonomiky. Hlavním záměrem bude snaha objasnit a poukázat na problematiku restitučního procesu, který zaznamenala Česká republika na počátku 90. let minulého století. I po dvaceti letech je toto téma stále aktuální, duskutované a především kontroverzní. V první teoreticko-metodologické části práce se zaměřím na vysvětlení základních systémových změn transformačního procesu, jako jsou liberalizace cen, liberalizace zahraničního obchodu a transformace vlastnických vztahů. Hlavní důraz bude ale kladen na vysvětlení průběhu restitučního procesu, a to ve všech třech právních režimech, které se v České republice v rámci transformačního procesu uskutečnily. Hlavní náplní druhé analytické části bude konkrétně změna vlastnických vztahů v České republice podle zákona č. 403/1990 Sb. Poukážu na historické pozadí restitucí, dále se budu snažit zjistit, do jaké míry přešel majetek do rukou reálných vlastníků, což bych uvedla na příkladu konkrétních podniků. V konečné části práce pak zhodnotím celkový průběh restitučního procesu a jeho ekonomické dopady.
Klíčová slova: restituční zákony; vlastnické vztahy; restituce; transformace; privatizace
Název práce: Transformation of the Czech economy with special emphasis on the process of restitution pursuant to Act No. 403/1990 Coll
Autor(ka) práce: Hačková, Leona
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Ježek, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bachelor's thesis will be devoted to economic, political and sociological aspects of the transformation of the Czech economy. The main purpose is but an effort to clarify and highlight the issue of restitution process that has seen the Czech Republic early 90 the last century. Even after twenty years, this topic is still current, discussed and especially controversial. In the first part of the theoretical and methodological work will focus on explaining the fundamental systemic changes in the transformation process, such as price liberalization, liberalization of foreign trade and the transformation of property relations. But the main focus will be placed on explaining the restitution process, in all three legal regimes that are in the Czech Republic in the transformation process took place. The main contents of the second analytical section specifically a change of ownership in the Czech Republic under Act No. 403/1990 Coll. They point out the historical background of restitution, then I will try to determine to what extent the property passed into the hands of real owners, which I tated the example of specific companies. In the final part of the paper will assess the overall progress of the restitution process and its economic impact.
Klíčová slova: restitution ; ownership; restitution laws; privatization; transformation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2010
Datum podání práce: 31. 5. 2010
Datum obhajoby: 24. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25338/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: