President Charles de Gaulle a politika k SSSR

Název práce: Prezident Charles de Gaulle a jeho politika voči ZSSR
Autor(ka) práce: Vadászová, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Nechvátal, Martin
Oponenti práce: Krines, Vlastimil
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V tejto práci je mojím cieľom objasniť a popísať vývoj a postup Francúzska na medzinárodnej scéne pred vypuknutím, počas aj po skončení Druhej svetovej vojny, no takisto priblížiť pohľad na situáciu na európskom kontinente v období studenej vojny, zhrnúť počiatky európskej integrácie a európskej obrannej politiky z pohľadu Francúzska ako veľmoci s oslabeným postavením, no s prvoradým a nekompromisným generálom Charlesom de Gaullom na čele. S dôrazom na význam generálovej osobnosti ako významného činiteľa medzinárodných vzťahov v napätej situácii v období studenej vojny. Zameranie sa na vzťahy so Sovietskym zväzom vyplynulo zo zvláštnosti týchto vzťahov. V práci sa budem postupne venovať ich vývoju, od vojenského spojenectva, cez ochladnutie vzťahov po vojne, následne ich vzájomné zblíženie až po návštevu generála de Gaulla v Moskve roku 1966 a začiatok dlhodobých obchodných vzťahov medzi Francúzskom a socialistickou časťou Európy v kontexte s medzinárodnou situáciou.
Klíčová slova: ZSSR; détente; Charles de Gaulle
Název práce: President Charles de Gaulle a politika k SSSR
Autor(ka) práce: Vadászová, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Nechvátal, Martin
Oponenti práce: Krines, Vlastimil
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Mým cílem v této práci je objasnit a popsat vývoj a postup Francie na mezinárodní scéně před vypuknutím, v průběhu i po skončení Druhé světové války, a zároveň přiblížit pohled na situaci na evropském kontinentu v období studené války. Dále bych chtěla shrnout počátky evropské integrace a evropské obranné politiky z pohledu Francie jako velmoci s oslabeným postavením, s prvořadým a nekompromisním generálem Charlesem de Gaullem v čele, s důrazem na význam jeho osobnosti jako významného činitele mezinárodních vztahů v napjaté situaci v období studené války. Zaměření se na vztahy se Sovětským svazem vyplynulo ze zvláštnosti těchto vztahů. V práci se budu postupně věnovat jejich vývoji, od válečného spojenectví přes ochlazení vztahů po válce, jejich následné vzájemné sblížení, až po návštěvu generála de Gaulla v Moskvě v roce 1966 a začátek dlouhodobých obchodních vztahů mezi Francií a socialistickou částí Evropy v kontextu mezinárodních událostí.
Klíčová slova: SSSR; détente; Charles de Gaulle
Název práce: President Charles de Gaulle and his policy towards Soviet Union
Autor(ka) práce: Vadászová, Petra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Nechvátal, Martin
Oponenti práce: Krines, Vlastimil
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this work is to clarify and describe how France diplomatically and politically acted on the international stage before the outbreak, during and after the World War II, but also to propose a closer look at the situation on the European continent during the Cold War, summarize the origins of European integration and European Defence Policy from french point of view as a great power with undermined position, but with the confident and uncompromising general Charles de Gaulle at the head. And to find out how much the general's personality influenced the international relations durring the Cold War era. Focusing on relations with the Soviet Union emerged from the particularities of these relations. In this work, I shall devote their development, the military alliance, through the coolness of relations after the war, then their mutual rapprochement after a visit of general de Gaulle in Moscow in 1966 and the beginning of long-term business relations between France and the socialist part of Europe in the context of the international situation.
Klíčová slova: Soviet Union; détente; Charles de Gaulle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 3. 2010
Datum podání práce: 31. 7. 2010
Datum obhajoby: 23. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25463/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: