Analýza vztahu mezi počtem uchazečů a cenou veřejné zakázky - dodávky nábytku

Název práce: Analýza vztahu mezi počtem uchazečů a cenou veřejné zakázky - dodávky nábytku
Autor(ka) práce: Fišer, Daniel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Blažek, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zaměřuje na vlivy působící na konečnou cenu veřejných zakázek ve srovnání s předpokládanou hodnotou. V teoretické části shrnuje již vypracované studie s obdobnou problematikou z různých odvětví a zemí světa. V následné empirické části rozpracovává metodou regresní analýzy datový soubor z oblasti veřejných zakázek dodávek nábytku v České republice za období let 2006 -- 2009. Vysvětlovanou proměnnou je poměr konečné ceny a předpokládané hodnoty. Jako vysvětlující proměnné jsou stanovené především počet uchazečů, typ zadávacího řízení, váha ceny jako zadávacího kritéria a výše předpokládané ceny. Sekundární analýza potom zkoumá faktory ovlivňující počet uchazečů o veřejnou zakázku. Práce se zároveň snaží srovnat výsledky empirické studie s již dosaženými výsledky v obdobných studiích a navrhnout opatření, která by mohla vést ke snížení nákladů spojených s veřejnými zakázkami v České republice.
Klíčová slova: veřejné zakázky; regresní analýza; počet uchazečů
Název práce: Analysis of relation between number of participants and final price of public contracts - furniture supplies
Autor(ka) práce: Fišer, Daniel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Blažek, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis focuses on influences effecting final price of public contracts in comparision with assumed value. Theoretical part summarizes already existing works on similar topic from different sectors and countries. Subsequent empirical part applies methods of regression analysis on data from sector of furniture supplies in Czech Republic in years 2006 -- 2009. Endogenous variable is ratio of final price and assumed value. Exogenous variables are mainly number of participants, type of contracting method, significance of price as contracting criterion and assumed value. Secondary analysis focuses on influences effecting number of participants. This bachelor thesis is also trying to compare issues of empirical studies with issues published in already existing works and propose steps, which could make Czech public procurement cheaper.
Klíčová slova: public contract; number of participants; regression analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 11. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 22. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22666/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: