Budúcnosť dolára ako hlavnej svetovej meny

Název práce: Budúcnosť dolára ako hlavnej svetovej meny
Autor(ka) práce: Príkopa, Ivan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom mojej bakalárskej práce je posúdiť minulé i súčasné postavenie amerického dolára vo svetovej ekonomike a možný vývoj do budúcnosti. V prvej kapitole sa venujem nástupu dolára na scénu svetových mien a zaoberám sa príčinami prechodu od britskej libry, ako bývalej hlavnej svetovej meny. V ďalšej časti rozoberám súčasné použitie a význam americkej meny vo svete. Posledná kapitola je zameraná na možný budúci vývoj v oblasti globálnych mien. Ide predovšetkým o preskúmanie alternatív, ktoré by mohli nahradiť dolár na jeho pozícii, a potom sa venujem názorom odbornej verejnosti zaoberajúcej sa touto problematikou. Každý z autorov poskytuje iný uhol pohľadu na túto tému a tým spolu dávajú komplexnejšiu predstavu o budúcom vývoji. Významné bolo tiež záverom popísať názor Číny, ako najväčšieho držiteľa dolárových rezerv.
Klíčová slova: Alternatívy svetovej meny; Svetová mena; Americký dolár
Název práce: Budúcnosť dolára ako hlavnej svetovej meny
Autor(ka) práce: Príkopa, Ivan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem mé bakalářské práce je posoudit minulé a současné postavení amerického dolaru ve světové ekonomice a jeho možný vývoj do budoucnosti. V první kapitole se věnuji nástupu dolaru na scénu světových měn a zabývám se příčinami přechodu od britské libry, jako bývalé hlavní světové měny. V další části rozebírám současné použití a význam americké měny ve světě. Poslední kapitola je zaměřena na možný budoucí vývoj v oblasti globálních měn. Jde především o prozkoumání alternativ, které by mohly ohrozit dolar na jeho nynější pozici, a dále se věnuji názorům odborné veřejnosti, zabývající se touto problematikou. Každý z autorů poskytuje jiný uhel pohledu na dané téma, a tím spolu poskytují komplexnější představu o budoucím vývoji. Důležité bylo také závěrem popsat názor Číny, jako největšího držitele dolarových rezerv.
Klíčová slova: Alternativy světové měny; Světová měna; Americký dolar
Název práce: The future of the Dollar as the global currency
Autor(ka) práce: Príkopa, Ivan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main goal of my bachelor thesis is to consider past and present position of the U.S. Dollar in the world economy and possible development in the future. In the first chapter, I focus on the entry of the Dollar among the world currencies, mainly on the reasons for abandonment the British pound as a former global currency. In the next part, I consider usage and significance of the American currency in the world. The last chapter is aimed at possible future perspectives in the area of the global currencies. Part is mainly concerned on the alternatives of the Dollar in his position. Then I focus on opinions of the experts in this field. Each author shows different point of view on the problem and together, they give broad perspective about the future. Important was also concerning the attitude of China, as the main holder of Dollar reserves.
Klíčová slova: Alternatives for the global currency; Global currency; U.S. Dollar

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 2. 2010
Datum podání práce: 11. 5. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24442/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: