Analýza hrubého domácího a hrubého národního produktu v ČR: Porovnání struktury HDP a HNP pro ČR

Název práce: Analýza hrubého domácího a hrubého národního produktu v ČR: Porovnání struktury HDP a HNP pro ČR
Autor(ka) práce: Pánková, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Janíčko, Martin
Oponenti práce: Mirvald, Michal
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Má bakalářská práce je zaměřena na problematiku hrubého domácího a hrubého národního produktu v České republice a na srovnání kompozice těchto elementárních ukazatelů ekonomické aktivity. Nejdříve je pozornost věnována teoretické stránce tématu. Je vysvětleno, co pojmy HDP a HNP znamenají, jaké jsou metodologické problémy při jejich determinaci, jejich možné dělení podle existujících metodik a způsoby, kterými lze zjistit jejich hodnotu. Další část je zaměřena na podrobnější prozkoumání složení HDP a HNP v ČR, neboť o relevanci používání pouze HDP lze v případě některých států úspěšně pochybovat. Toto bude poukázáno na příkladu vybraného časového období 2004-2008. Následně by pak byla porovnána struktura HDP a HNP. V závěru práce je zhodnoceno, zda je ukazatel HDP v ČR opravdu tak spolehlivý,aby byl upřednostňován před ostatními agregáty a zda jsou rozdíly v hodnotách HDP a HNP natolik značné, jak vyplývá z číselných hodnot. Nakonec je zjištěno, který z ukazatelů je lépe vysvětlován vývojem ekonomiky Eurozóny.
Klíčová slova: Hrubý národní produkt; Hrubý domácí produkt; Bilance výnosů
Název práce: Analysis of gross domestic product and gross national product in the CR: Comparison of the GDP and GNP of CR
Autor(ka) práce: Pánková, Michaela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Janíčko, Martin
Oponenti práce: Mirvald, Michal
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on the gross domestic and gross national product in the Czech Republic and to the comparison of the composition of these elementary indicators of economic activity. At first the theory behind the aggregates is presented. The predicative value of HDP and HNP is explained, it is then touched upon what the methodological problems of their determination are, their possible division according to existing methodologies, and methods of calculation. Following part is focused on detailed examination of the composition of GDP and GNP in the CR, as relevance of the use of GDP can be succesfully doubted, at least in case of some states. This will be reffered to the example of the selected time period 2004-2008. Subsequently, the structure of GDP and GNP is essentially compared. In concluding part and based on simple econometric analysis, an evaluation is made as to whether GDP indicator in the CR is very reliable so as to be favored over other units and whether differences in GDP and GNP are so great, as is clear from the figures. Finally, it is noted that indicators are better explained by developments in the euro area economy.
Klíčová slova: Gross national product; Income balance; Gross domestic product

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2009
Datum podání práce: 15. 5. 2010
Datum obhajoby: 15. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22235/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: