Tvorba softwarové podpory metody CCPM v prostředí MS Project

Název práce: Tvorba softwarové podpory metody CCPM v prostředí MS Project
Autor(ka) práce: Herout, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Chocholatý, Drahomír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Oblast projektového řízení, na kterou se práce "Tvorba softwarové podpory metody CCPM v prostředí MS Project" zaměřuje, je velmi důležitou součástí každodenního života většiny firem současné doby. Tato oblast prošla od poloviny minulého století poměrně rychlým vývojem, během kterého byla vyvinuta řada nových technik a metod, jak při plánování a realizaci projektů postupovat. Jednou z takových metod byla i metoda kritického řetězu (CCPM), kterou vyvinul E. M. Goldratt v polovině 80. let minulého století. Na konci 20. století navíc začal být trh, díky rozmachu informačních a komunikačních technologií, plněn softwarovými produkty podporujícími řízení projektů. Protože je metoda CCPM zatím příliš mladá, je produktů zaměřených na tuto metodu zatím velmi málo. Autor práce si vzal za hlavní cíl vytvoření softwarové aplikace, která by sloužila k podpoře řízení projektů metodou CCPM, zpracované jako rozšíření pro stávající, velmi rozšířený produkt MS Project. Pro dosažení tohoto cíle je zapotřebí splnit několik vedlejších cílů. Prvním cílem je charakteristika využití metod pro řízení projektů se zaměřením na metodu kritického řetězu, včetně popsání výhod a nevýhod využití této metody v praxi, jehož splnění autor dosáhl za pomoci rešerše odborné literatury, doplněné o vlastní poznatky získané studiem dané problematiky na vysoké škole. Dalším vedlejším cílem je nalezení a následná analýza a porovnání již existujících softwarových produktů sloužících pro podporu řízení projektů metodou CCPM. K základní analýze autor využívá hlavně informace dodávané výrobci produktů, k hlubší analýze je využit vytvořený vzorový projekt, který zkoumá chování aplikace při standardních situacích. Pro porovnání produktů je vytvořena skupina kriterií, a práce tak může díky těmto kriteriím sloužit i jako podklad pro rozhodování o volbě vhodné aplikace pro případné čtenáře. Hlavní cíl práce, tvorba aplikace, je postaven na požadavcích stanovených na základě informací získaných rešerší odborné literatury k danému tématu a testováním existujících aplikací, tedy splněním uvedených vedlejších cílů. Tato aplikace je považována za největší přínos celé práce. V závěru práce je nově vytvořená aplikace porovnána s již existujícími produkty, na základě testování na vytvořeném vzorovém projektu a následném hodnocení skupinou kritérií, stanovených pro hodnocení již existujících produktů.
Klíčová slova: metoda kritického řetězu (CCPM); teorie omezení (TOC); metoda kritické cesty (CPM); řízení projektů; projekt; softwarový produkt
Název práce: Development of software support for CCPM method in MS Project
Autor(ka) práce: Herout, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Chocholatý, Drahomír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Project management, to which the thesis "Development of software support for CCPM method in MS Project" aims, is a very important part of everyday life for most present companies. The project management has gone through rapid development, through the second half of last century, during which many new techniques and methods, for planning and managing projects, were developed. One of these methods was critical chain project management method (CCPM), developed by E. M. Goldratt in the mid 80th of last century. At the end of the 20th century the market began to be flooded by software applications which supported project management, thanks to the boom of information and communication technologies. Because the CCPM method is still too young, there is only a very little amount of products aimed at this method. Author of the thesis took as its main objective the development of a software application that would serve to support the project management by CCPM method, and will work as an extension to an existing, widely used product, MS Project. To achieve this objective, few secondary objectives have to be met. The first is to characterize methods for project management with a focus on the critical chain project management method, including the description of the advantages and disadvantages of this method. These objectives will be achieved with the help of literature search, supplemented by knowledge gained by studying the issue at the college. Another secondary objective is to find, analyze and compare existing software used for project management support with CCPM method. For the primary analysis the author mainly uses information supplied by developers of these products, for the deeper analysis is used a model project that examines the behavior of the application in standard situations. For product comparison is made a group of criteria, which can also serve for potential readers as the basis for decision of the choice of suitable application for their needs. The main objective of the work, the development of the application, is based on the requirements set on the basis of information obtained from literature and on the results from testing of existing applications. This application is considered to be the greatest benefit of the thesis. In the end of the thesis the newly developed application is compared with existing products, by testing on a model project and by evaluating with a group of criteria established for evaluation of existing products.
Klíčová slova: project; project management; critical path method (CPM); software application; critical chain project management (CCPM); theory of constraints (TOC)

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 3. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 23. 8. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19815/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: