Datová kvalita a nástroje pro její řízení

Název práce: Datová kvalita a nástroje pro její řízení
Autor(ka) práce: Tezzelová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Polášek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá tématem datové kvality s důrazem na problematiku jejího řízení a nástroje, které jsou pro řízení a řešení datové kvality vyvíjeny. Cílem práce je shrnutí poznatků o problematice podnikové datové kvality, především z pohledu jejího hodnocení, řízení, popisu klíčových problémů v datech a možností jejich řešení. Účelem práce je mimo to také analýza trhu softwarových nástrojů pro podporu a řízení datové kvality a především pak porovnání funkcionality a možností některých z těchto nástrojů. Práce je rozdělena do dvou na sebe logicky navazujících částí. První, teoretická část, se zaměřuje na úvod do problematiky datové kvality a především jejího řízení, včetně identifikace hlavních kroků pro jeho úspěch. Druhá, praktická část, se zabývá trhem nástrojů datové kvality, zejména jeho charakteristikou, segmentací, vývojem, aktuálním stavem a očekávanými trendy. Důležitou součástí tohoto oddílu je také praktické porovnání vlastností a zhodnocení práce s několika nástroji pro podporu datové kvality. Tato práce se snaží být přínosem pro všechny zájemce o oblast datové kvality, zejména pro ty, kteří se zajímají o management a technologie na podporu kvality údajů. Díky zaměření na trh nástrojů datové kvality a jejich porovnání, může být práce užitečným vodítkem pro společnosti, které právě řeší výběr vhodného nástroje pro zavedení datové kvality. Vzhledem k zaměření práce se od čtenářů očekává alespoň základní orientace v problematice Business Intelligence.
Klíčová slova: Trh nástrojů datové kvality; Řízení datové kvality; Nástroje datové kvality; Management datové kvality; Datová kvalita
Název práce: Data Quality And Tools For Its Management
Autor(ka) práce: Tezzelová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Polášek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with data quality, with emphasis on issues of management and on tools which were developed for solving data quality issues. The goal of this work is to summarize knowledge about data quality problems which includes its evaluation, management, description of key problems in data and possibilities of their solutions. The aims of this thesis are among others also analysis of market of software tools for support and management of data quality and mainly comparison of functionalities and possibilities of several of those tools. This work is split into two consequential parts. The first theoretical part is focusing on opening to problems of data quality and mainly data quality management, including identification of main steps for successful management. The second practical part is focusing on the market with data quality tools, especially its characteristics, segmentation, evolution, current state and expectable trends. The important section of this part is also practical comparison of features and evaluation of the work with several data quality tools. This work aims to be beneficial for all the audience interested in data quality problems, especially its management and supporting technology. Thanks to focusing on data quality tools market and tools comparison this work could be also useful guide for companies which are currently choosing the proper tool for introducing the data quality. Regarding this work focus the readers are expected to have at least basic orientation in Business Intelligence.
Klíčová slova: Data Quality Tools Market; Data Quality Tools; Data Quality; Data Quality Management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 9. 2009
Datum podání práce: 30. 11. 2009
Datum obhajoby: 24. 8. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21470/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: