Vliv informačních a komunikačních technologií na konkurenceschopnost ekonomiky ČR

Název práce: Vliv informačních a komunikačních technologií na konkurenceschopnost ekonomiky ČR
Autor(ka) práce: Novák, Josef
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Voříšek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Rozvoj informačních a komunikačních technologií se zrychluje každým rokem, avšak metody měření jejich přínosů jsou doplňovány pomaleji. Důsledkem této nerovnováhy je nedostatek vypovídajících informací o stavu ICT v podnikových i celohospodářských pohledech. Tato diplomová práce shrnuje teoretické poznatky o některých možných úhlech pohledu na zkoumání přínosů ICT pro jednotlivce, společnost a ekonomiku a zkoumá data popisující stav ICT sektoru v české ekonomice. V první části jsou teoreticky prozkoumány možnosti měření přínosů z ICT. Tím se získává přehled možných pohledů na zkoumanou problematiku. Druhá část využívá závěrů z dřívějších studií jiných autorů a stanovuje tak některá doporučení pro směr, kterým by se měla vyvíjet společnost a legislativa tak, aby maximalizovala možný užitek z informačních technologií. Třetí část hodnotí postavení ICT sektoru v ČR, především z hlediska podílů na přidané hodnotě a zaměstnanosti. Dává tak obecnou představu o vlivu zkoumaných odvětví zaměřených na ICT ve srovnání s ostatními typy odvětví národního hospodářství. V poslední části je detailně popsán a proveden výpočet multiplikátorů výkonu a zaměstnanosti pro všechna ekonomická odvětví v ČR. Závěr diplomové práce nakonec shrnuje poznatky získané ve předcházejících kapitolách, a to jak poznatky teoretického rázu a doporučení, tak výsledky praktické části práce.
Klíčová slova: společnost; HDP; hospodářství; užitek; přínosy; zaměstnanost; informační a komunikační technologie; multiplikátory; ekonomika
Název práce: The effect of information and communication technology on competitiveness of the Czech economy
Autor(ka) práce: Novák, Josef
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Voříšek, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The advance of information and communication technology speeds up year by year. At the same time, methodologies for objective measurement of the benefits of ICTs are still lacking behind. This difference then forms a void of unsatisfied information requirements about the state of ICTs from a business as well as national economy's point of view. This thesis summarizes theoretical background about possible ways of viewing and measuring ICT benefits (be that benefits for a person, society as a whole or economy as a whole). The practical part of the thesis analyzes data describing the state of ICT sector in the Czech economy. The first part looks at ways of measuring ICT benefits as they are seen by a number of other authors and described in many studies. This provides a summary of the possibilities to consider when looking at our topic. The second part uses conclusions from previous works on similar topics to set some recommendations for policy improvement as well as social development that will enable maximizing the achieved utility of ICTs. Third part evaluates the position of ICT sector in the Czech Republic by analyzing basic statistical data about the economic and employment impact of all ICT firms as a whole. This is compared to other sectors of the Czech economy. Last part provides a detailed description of the process to calculate output and employment multipliers for all the sectors of Czech economy and then calculates these values according to the process. In the end, there is a summary of the theoretical and practical findings described in all preceding chapters.
Klíčová slova: multipliers; utility; benefits; employment; GDP; economy; information and communication technology

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 2. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2009
Datum obhajoby: 24. 8. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18929/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: