Převod PMML souborů do Topic Maps

Název práce: Prevod PMML súborov do Topic Maps
Autor(ka) práce: Ovečka, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kliegr, Tomáš
Oponenti práce: Hazucha, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľ mojej bakalárskej práce je zistiť aké sú možnosti prevodu XML súborov do XML TopicMaps. Vybrať jednu konkrétnu metódu a tú použiť pri implementácií prevodu súborov PMML obsahujúcich model asociačných pravidiel do TopicMap, ktorá obsahuje Association Rule Ontology (AROn). Ako možnosti vytvárania TopicMaps boli vybrané dve metódy. Prvá je transformácia vstupného XML súboru pomocou XSLT a sú uvedené aj príklady ako je možné takýto prevod vykonať. Druhá možnosť je implementácia použitie programovacieho enginu, ktorý umožní spracovať vstupný súbor a ktorý implementuje buď vlastné alebo štandardizované API pre prácu s TopicMaps. Pre ukážku vytvárania TopicMaps bolo vybrané TMAPI 2.0 a v ňom ukázané základné úkony ako vytvorenie novej témy, vytvorenie asociácie medzi dvomi témami a vytvorenie výskytu. Práca má tri hlavné kapitoly. Prvá popisuje štruktúru vstupného PMML dokumentu a význam jednotlivých jeho častí. Druhá kapitola sa zaoberá TopicMaps, je v nej v skratke vysvetlený princíp tejto technológie a možnosti práce s ňou. V tretej kapitola sú popísané a vysvetlené všetky časti programu ktorý vykonáva samotný prevod. V tejto kapitole je tiež popísané mapovanie jednotlivých elementov vstupného XML dokumentu na prvky AROn ontológie. Výsledný program by mal slúžiť ako komponenta projektu Sewebar. Pre kompletnú funkčnosť je potrebné hlavne prispôsobiť prevod najnovšej štruktúre vstupného dokumentu a prispôsobiť ho pre integráciu s ostanými komponentami projektu.
Klíčová slova: OKS; Java; TMAPI; XSLT; XML; Topic Maps; PMML
Název práce: Převod PMML souborů do Topic Maps
Autor(ka) práce: Ovečka, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kliegr, Tomáš
Oponenti práce: Hazucha, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cíl mé bakalářské práce je zjistit jaké jsou možnosti převodu XML souborů do XML TopicMaps. Vybrat jednu konkrétní metodu a tu použít při implementaci převodu souborů PMML obsahujúcích model asociačních pravidel do TopicMap, která obsahuje Association Rule Ontology (AROn). Jako možnosti vytváření TopicMaps byli vybrány dvě metody. První je transformace vstupního XML souboru pomocí XSLT a jsou uvedeny i příklady jak je možné převod vykonat. Druhá možnost je implementace použití programovacího enginu, který umožní spracovat vstupní soubor a který implementuje buď vlastní nebo štandardizované API pro práci s TopicMaps. Pro ukážku vytváření TopicMaps bylo vybráno TMAPI 2.0 a v něm předvedeny základní úkony jako vytvoření nového tématu, vytvoření asociácie mezi dvěma tématy a vytvoření výskytu. Práce má tři hlavní kapitoly. První popisuje strukturu vstupního PMML dokumentu a význam jednotlivých jeho částí. Druhá kapitola se zabývá TopicMaps, je v ní v skratce vysvětlen princip této technologie a možnosti práce s ní. V třetí kapitole jsou popsány a vysvětleny všechny části programu který vykonává samotný převod. V této kapitole je rovněž popsané mapování jednotlivých elementů vstupního XML dokumentu na prvky AROn ontologie. Výslední program by měl sloužit jako komponenta projektu Sewebar. Pro kompletní funkčnost je potřebné hlavně přispůsobit převod nejnovší struktuře vstupního dokumentu a přispůsobit ho pro integraci s ostaními komponentami projektu.
Klíčová slova: OKS; JAVA; TMAPI; XSLT; XML; PMML; Topic Maps
Název práce: Transformation of PMML files into Topic Maps
Autor(ka) práce: Ovečka, Marek
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kliegr, Tomáš
Oponenti práce: Hazucha, Andrej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The goal of my bachelor thesis is to learn more about the possibilities of transformation of XML files into XML TopicMaps. Then I select one method and use it for implementation of transformation of PMML files, which contains model of association rules into TopicMap containing Association rule Ontology (AROn). For transformation, two different methods were selected. First is transformation of input XML file with XSLT and examples of how this can be done are shown. Second way is to use a programming engine, which enables to process input file and which implements either its own or standardized API for working with TopicMaps. For illustration of creating TopicMaps I have chosen TMAPI 2.0. Examples show basic operations such as creating new topic, creating association between two topics and creating occurrence. This paper consists of three main chapters. First is about the structure of input PMML document and its parts. Second chapter is about TopicMaps, the principle of this technology and possibilities of working with it are briefly shown. In the third chapter I comment all parts of the program which perform the transformation. In this chapter I also describe and explain the mapping between parts of the input XML file and the components of AROn ontology. The final program should serve as a component of the Sewebar project. For its complete functionality it needs to customize the transformation for the newest structure of the input document and customize the program itself for integration with other components of the project.
Klíčová slova: OKS; Java; TMAPI; XSLT; XML; PMML; Topic Maps

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačního a znalostního inženýrství

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 10. 2009
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 26. 8. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/22153/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: