Dlhová kríza a Grécko

Název práce: Grécko a dlhová kríza
Autor(ka) práce: Šprlák, Štefan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Písař, Pavel
Oponenti práce: Urban, Luděk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je analyzovať príčiny súčasnej dlhovej krízy Grécka. Deficitné financovanie a zlý stav verejných financií majú svoje korene v 80-tych rokoch, kedy počas dvoch socialistických vlád (1981-1989) došlo k masívnemu nárastu štátnych výdajov a následnému zmnohonásobeniu vládneho dlhu nad úroveň 100 % HDP, kde napriek rastom hospodárstva pretrval až po dnes. Pochybnosti o schopnostiach splácať záväzky sa prehĺbili počas finančnej krízy a vyvrcholili na prelome rokov 2009/2010. Medzi krajiny, ktoré v minulosti čelili zlej hospodárskej situácii v súvislosti so zadlžením reformnými krokmi a úspešnou fiškálnou konsolidáciou, patrí Nový Zéland a Írsko. Reformy týchto krajín a ich následné pozitívne výsledky dám do kontrastu s nereformným vývojom v Grécku a naznačím východiská pre možné zlepšenie stavu gréckej ekonomiky do budúcnosti. Pre zasadenie témy do aktuálneho diania stručne poukážem i na príčiny toho, prečo sa aj Írsko v súčasnosti dostalo na trajektóriu prudkého zhoršenia stavu ekonomiky a prepadu verejných financií.
Klíčová slova: deficit; vládny dlh; reforma; Nový Zéland; Írsko; Grécko
Název práce: Dlhová kríza a Grécko
Autor(ka) práce: Šprlák, Štefan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Písař, Pavel
Oponenti práce: Urban, Luděk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je analyzovat příčiny současné dluhové krize Řecka. Deficitní financování a špatný stav veřejných financí mají své kořeny v 80. letech, kdy během dvou socialistických vlád (1981-1989)došlo k masivnímu nárůstu státních výdajů a následnému zmnohonásobení vládního dluhu nad úroveň 100% HDP, kde navzdory růstu ekonomiky přetrval až dodnes. Pochybnosti o schopnostech splácet závazky se prohloubily během finanční krize a vyvrcholily na přelomu let 2009/2010. Mezi země, které v minulosti čelily špatné hospodářské situaci v souvislosti s dluhem reformními kroky a úspěšnou fiskální konsolidací, patří Nový Zéland a Irsko. Reformy těchto zemí a jejich následné pozitivní výsledky dám do kontrastu s nereformním vývojem v Řecku a naznačím východiska pro možné zlepšení stavu řecké ekonomiky do budoucna. Pro zasazení tématu do aktuálního dění, stručně poukážu i na příčiny toho, proč se i Irsko v současnosti dostalo na trajektorii prudkého zhoršení stavu ekonomiky a propadu veřejných financí.
Klíčová slova: Řecko; deficit; vládní dluh; reforma; Nový Zéland; Irsko
Název práce: Greece and debt crisis
Autor(ka) práce: Šprlák, Štefan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Písař, Pavel
Oponenti práce: Urban, Luděk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this work is to analyze the causes of current debt crisis of Greece. Deficit financing and the poor state of public finances have roots in 1980s, when during two reigns of socialist governments (1981-1989) a massive increase in government spending and subsequent public debt multiplied above 100 % of GDP, which persisted despite a degree of economic growth until today. Doubts about the ability to pay country's liabilities intensified during the last financial crisis and culminated at the turn of 2009/2010. Examples of countries that have successfuly faced poor economic situation in relation to debt by fiscal consolidation and reform steps are New Zealand and Ireland. Reforms in these states and their subsequent positive economic results will be put into contrast with non-reformed developments in Greece and possible outcomes for more successful future will be suggested. To place the problem into current perspective, additional focus will be directed towards the causes of actual declining economic trajectory and overall poor state of public finances in Ireland.
Klíčová slova: deficit; government debt; Ireland; Greece; reform; New Zealand

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 3. 2010
Datum podání práce: 23. 6. 2010
Datum obhajoby: 16. 2. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25882/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: