Analýza výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice a vybraných zemích Evropské unie

Název práce: Analýza výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice a vybraných zemích Evropské unie
Autor(ka) práce: Klement, Vítězslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zeman, Karel
Oponenti práce: Loužek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Aktuálnost tématu je determinována nesprávnými národohospodářskými rozhodnutími z minulých let, která mají zásadní vliv na vývoj celého národního hospodářství, a to jak na státní rozpočet, tak na výdaje koncových zákazníků. Naléhavost problematiky je zvýrazněna tím, že první transparentní hodnocení dopadů výroby energie z obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických, bylo zveřejněno právě až v letošním roce, a tím celá problematika této formy výroby eskalovala. Teoretická část je postavena na studiu pramenů a odborné literatury a vymezuje pojmy a definice spjaté s problematikou. Dále se zabývá legislativním a ekonomickým prostředím, které výrobu energie z obnovitelných zdrojů upravuje. V analytické části bude zkoumán vývoj zvolených parametrů co do podílu, obsahu a produkce energie z obnovitelných zdrojů. Bude zkoumána rozdílnost podílů obnovitelných zdrojů na celkové výrobě v České republice, dvou zemích Evropské unie, ve kterých je podíl obnovitelných zdrojů na výrobě podle posledních statistik Eurostatu největší, a naopak dvou zemí, kde je tento podíl nejnižší. Cílem této bakalářské práce je zpracování materiálu z oblasti obnovitelných zdrojů s tím, že budou porovnány zvolené parametry ve zkoumaných zemích. Analyzováno bude celkem pět zemí. Společně s Českou republikou to budou Finsko a Lotyšsko, jako země s nejvyšším podílem, a Lucembursko a Malta s podílem nejnižším.
Klíčová slova: výroba elektrické energie; energetická politika; Obnovitelný zdroj energie
Název práce: Analysis of the production of energy from renewable resources in Czech republic and refined EU countries
Autor(ka) práce: Klement, Vítězslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zeman, Karel
Oponenti práce: Loužek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The reason why is this topic nowadays actual is caused by wrong decisions of national governments from past years, which have crucial influence on the development of the national economy -- both state budget and expenditures of customers. This issue is so important, because first transparent reviews of impacts of energy production from renewable resources were published just in this year. Theoretical part is based on studying special sources and books and defines terms connected with this issue. It is described the legislative and economical aspects of producing "renewable energy". In analytical part are researched parameters of producing energy from renewable sources in five countries. Two of these countries (Finland, Latvia) have the bigger share of " renewable energy" in the whole European Union and two countries have this share the smallest (Luxembourg, Malta). The fifth country is the Czech Republic. The aim of this work is analytical comparison of these five countries by production of "renewable energy" in each of them.
Klíčová slova: production of electrical energy; energy policy; renewable source

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 10. 2010
Datum podání práce: 20. 12. 2010
Datum obhajoby: 10. 2. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28332/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: