Ontologie ve filosofii a informatice

Název práce: Ontológia vo filozofii a informatike
Autor(ka) práce: Murín, Jozef
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Vacura, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa snaží podať prehľad problematiky ontológií vo filozofii a informatike. Vo filozofii je ontológia tradične chápaná ako disciplína, ktorá skúma najvšeobecnejšie rysy skutočnosti. V informatike sa v posledných rokoch čoraz častejšie skloňuje ontológia a objavujú sa ontologické prístupy k riešeniu problémov. V kapitole venovanej ontológii v informatike je na podklade historického vývoja postupne konkretizovaný pojem ontológie. Autor ukazuje, že ontológiu je možné chápať v troch významoch: ako teoretickú disciplínu, ako teóriu o štruktúre skutočnosti a ako konkrétnu kategorizáciu. Argumentuje, že veda potrebuje explicitný ontologický základ a potreba ontológie je najsilnejšia v období nárastu vedeckých znalostí. Kapitola venovaná ontológii v informatike ukazuje potrebu a možnosti aplikácie prístupov filozofickej ontológie v konceptuálnom modelovaní, doménovom inžinierstve a sémantickom webe. V závere autor diskutuje terminologickú konfúznosť bežných definícií ontológií v informatike.
Klíčová slova: konceptuálne modelovanie; doménové inžinierstvo; ontológia
Název práce: Ontologie ve filosofii a informatice
Autor(ka) práce: Murín, Jozef
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Vacura, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce podává přehled problematiky ontologie ve filozofii a informatice. Ve filozofii je ontologie tradičně chápaná jako disciplína, která zkoumá nejobecnější rysy skutečnosti. V informatice se v posledních letech stále víc skloňuje slovo ontologie a objevují se ontologické přístupy k řešení informatických problémů. V kapitole věnované ontologii v informatice je na podkladě historického vývoje postupně konkretizovaný pojem ontologie. Autor ukazuje, že ontologii je možné pojímat ve třech významech: jako teoretickou disciplínu, jako teorii o struktuře skutečnosti a jako konkrétnu kategorizaci. Argumentuje, že věda potřebuje explicitní ontologický základ a potřeba ontologie je nejsilnější v období nárůstu vědeckých znalostí. Kapitola věnovaná ontologii v informatice ukazuje potřebu a možnosti aplikace ontologických přístupů v konceptuálním modelovaní, v doménovém inženýrství a v oblasti sémantického webu. V závěru autor diskutuje terminologickou nejasnost běžných definic ontologie v informatice.
Klíčová slova: ontologie; konceptuální modelovaní; doménové inženýrství
Název práce: Ontology in philosophy and informatics
Autor(ka) práce: Murín, Jozef
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Vacura, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis offers in introduction into ontology in philosophy and informatics. In philosophy, ontology is the study of the most general features of reality. In the field of Informatics the term ontology is starting to be used more often and numerous "ontological approaches" have been proposed recently. In the chapter about ontology in philosophy the meaning is explained on the background of history of philosophy. There generally three meanings of ontology: as a theoretical discipline, as a theory about the structure of reality and as a concrete artefact. It is argued that every science needs a sound ontological base and that the need for ontology increases in times of scientific discovery. The aim of the chapter about ontology in informatics is to show the need and application possibilities for an ontological approach in conceptual modelling, domain engineering and in the area of semantic web. In the end there is a discussion of the terminological confusion about ontology in informatics.
Klíčová slova: conceptual modelling; domain engineering; ontology

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 1. 2008
Datum podání práce: 1. 1. 2010
Datum obhajoby: 9. 2. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/13164/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: