Teorie a praxe řízení kvality v projektech IS/ICT

Název práce: Teoria a prax riadenia kvality v projektoch IS/ICT
Autor(ka) práce: Rusňák, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Pecha, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je určená každému, kto má chuť a záujem sa dozvedieť niečo o oblasti riadenia kvality a to nie len v oblasti ICT projektov. Okrem rozoberanej problematiky kvality ICT projektov práca pozostáva z uvedenia do teórie kvality. Tu budú rozoberané rôzne aspekty na kvalitu. Ďalej pokrýva historický prehľad v oblasti riadenia kvality a definíciu kvality, ktorá nie je jednoznačná. Na to aby mohla byť kvalita riadená potrebujem nástroje. V tomto prípade nástrojmi sa nemyslí žiadne kladivo alebo skrutkovač, ale nástroje vo forme metodík a štandardov. Vo väčšej miere sa pozrieme na ISO normy, ktoré majú s kvalitou hlavne čo dočinenia. No nebudú opomenuté ani iné nástroje ako BSC, TQM či model excelence EFQM. Ďalšou veľkou kapitolou bude už spomínaný projektový manažment a riadenie kvality. V tejto kapitole sa pozrieme na prístupy k riadeniu kvality projektov IS/ICT . Finálna kapitola súvisí s cieľmi práce, ktoré sa zameriavajú na otázky súvisiace so zabezpečovaním kvality na projektoch IS/ICT v praxi. Jednať sa bude o empirický výskum v tejto oblasti formou dotazníku a riadených rozhovorov medzi vybranými expertmi. Práca operuje celkovo so siedmimi cieľmi. Prvý cieľ sa týka spracovania teoretických východísk riadenia kvality a kvality obecne. Ďalšie ciele sa zameriavajú na overenie skutočností definovaných hypotézami, s ktorými som sa stretol, alebo vypozoroval. Prvý ciel je realizovaný spracovaním a komentovaním informácií čerpaných z rôznej odbornej literatúry. Ďalšie ciele sú napĺňané empirickým overením z informácii od odborníkov. Následkom empirického overovania je vyvodenie stanovísk k jednotlivým skúmaným hypotézam. Práca prináša pohľad na riadenie kvality a kvalitu od jej ranných štádií až po empirické uplatnenie a skutočné využitie.
Klíčová slova: IT; ICT; štandard; norma; kvalita; projektový manažment
Název práce: Teorie a praxe řízení kvality v projektech IS/ICT
Autor(ka) práce: Rusňák, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Pecha, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je určena každému, kdo má chuť a zájem se dozvědět něco o oblasti řízení kvality a to nejen v oblasti ICT projektů. Kromě rozebírané problematiky kvality ICT projektů se práce skládá z uvedení do teorie kvality. Zde budou rozebírány různé aspekty na kvalitu. Dále pokrývá historický přehled v oblasti řízení kvality a definici kvality, která není jednoznačná. Na to aby mohla být kvalita řízena potřebujeme nástroje. V tomto případě nástrojem se nemyslí žádné kladivo nebo šroubovák, ale nástroje ve formě metodik a standardů. Ve větší míře se podíváme na ISO normy, které mají s kvalitou hlavně co dočinění. No nebudou opomenuty ani jiné nástroje jako BSC, TQM nebo model excelence EFQM. Další velkou kapitolou bude již zmiňovaný projektový management a řízení kvality. V této kapitole se podíváme na přístupy k řízení kvality projektů IS /ICT. Finální kapitola souvisí s cíli práce, které se zaměřují na otázky související se zajišťováním kvality na projektech IS /ICT v praxi. Jednat se bude o empirický výzkum v této oblasti formou dotazníku a řízených rozhovorů mezi vybranými odborníky. Práce operuje celkem se sedmi cíli. První cíl se týká zpracování teoretických východisek řízení jakosti a kvality obecně. Další cíle se zaměřují na ověření skutečností definovaných hypotézami, s kterými jsem se setkal, nebo vypozoroval. První cíl je realizován zpracováním a komentováním informací čerpaných z různé odborné literatury. Další cíle jsou plněny empirickými ověřením z informací od odborníků. Následkem empirického ověřování je vyvození stanovisek k jednotlivým zkoumaným hypotézám. Práce přináší pohled na řízení kvality a kvalitu od jejího ranních stádií až po empirické uplatnění a skutečné využití.
Klíčová slova: IT; ICT; standard; norma; kvalita; projektový management
Název práce: Theory and practice of quality management in IS/ICT projects
Autor(ka) práce: Rusňák, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Pecha, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This master thesis is available for everyone who is interested in quality management of IS/ICT and not only in this area. It is composed of theoretical introduction, where are discussed different points of view on quality. It deals with historical development and definition of what is the quality. For the purpose of quality management, there are described ISO norm and standard, mostly the quality norms. There is explained importance of these norms in context of our life. In addition the quality management systems like BSC or TQM is also mentioned. Another part of the thesis is about project management of IS/ICT projects and its subpart quality management. The last part of the thesis is about practical application and research. The hypotheses and goals are being verified here.. Together there are seven goals to be fulfilled. First of them is about describing quality and quality management. The rest of goals is about the verification of hypotheses originating from real situations, that the writer had experienced or examined. The first goal is realized by summarizing and commenting information from different sources creating run-through the quality and quality management. The rest of them is fulfilled by empirical research between experts from IS/ICT area, which gives answers for all of the goals. This thesis brings the view over the quality and quality management from its beginning, through applications and real utilization.
Klíčová slova: IT; ICT; standard; norm; quality; project management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 2. 2010
Datum podání práce: 15. 12. 2010
Datum obhajoby: 7. 2. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25045/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: