Analýza procesu IPO na příkladu zvolených společností

Název práce: Analýza procesu IPO na příkladu zvolených společností
Autor(ka) práce: Šisl, Marek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Stádník, Bohumil
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce je zaměřena na problematiku primárních veřejných nabídek akcií s důrazem na zmapování vývoje světových IPO. První část práce se zabývá rozdělením možných zdrojů financování podniku a faktory, které ovlivňují podniky při jejich výběru. V další části je uvedena charakteristika IPO z pohledu podniku -- kandidáta na IPO. Jsou zde popisovány motivy a předpoklady podniku pro její realizaci, výhody a nevýhody, které IPO podniku může přinášet. Následující část podrobně popisuje samotný proces emise rozdělený do několika hlavních částí se zaměřením na český trh. Dále práce pojednává o světovém vývoji aktivity IPO. Jsou zde srovnávány počty a objemy provedených IPO, a představeny největší IPO za poslední roky na hlavních světových trzích. Následně je zde rozebírán aktuální stav i budoucí trendy na jednotlivých největších světových trzích (čínský trh, trh USA a evropský trh). V závěrečné části jsou analyzovány makroekonomické a mikroekonomické podmínky při realizaci IPO a úspěšnost IPO čínské technologické společnosti Youku.com Inc., která byla provedena v prosinci 2010, a IPO americké internetové telefonické společnosti Vonage Holding Corp., která byla realizována v květnu 2006.
Klíčová slova: prvotní veřejná nabídka akcií; IPO; světová IPO aktivita; zdroje financování podniku
Název práce: Analysis of the process of Initial Public Offerings with reference to cases of Vonage Holdings Corp. and Youku.com Inc
Autor(ka) práce: Šisl, Marek
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: Stádník, Bohumil
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis is focused on the issuance of Initial Primary Offerings of shares, with an emphasis on the development of the worldwide IPOs. The first part of the thesis deals with the types of possible sources of financing of the company and the factors that affect their selection. In the next section it shows a characteristic of an IPO from the company's point of view-- a candidate for IPO. In this section are described the motivation and the assumptions of the company undergoing IPO as well as the advantages and disadvantages which the IPO can bring to a company. The following section describes in detail the process of issuing the IPO, it is divided into several main sections and is focused on the Czech market. Further work describes the world development of IPO activity. Here are shown the count and volumes which were carried out in the recent years. Furthermore there is the current status and future trends in the major world markets (the Chinese, the United States and the European). In the final part of the thesis, an analysis of both macro/micro-economic conditions and success of two IPOs, for a Chinese technology company Youku.com Inc. (performed in December 2010) and an American Internet dial-up company Vonage Holding Corp. (implemented in May 2006), is carried out.
Klíčová slova: IPO; Sources of financing; World IPO activity; Initial Public Offerings

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 12. 2010
Datum podání práce: 15. 1. 2011
Datum obhajoby: 3. 2. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29516/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: