Státy Visegrádské skupiny v rámci NATO

Název práce: Státy Visegrádské skupiny v rámci NATO
Autor(ka) práce: Danišová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je nájsť východiská, ktoré vyústili v spoluprácu týchto štyroch stredoeurópskych krajín a zhodnotiť hlavné prvky procesu, ktorý viedol k ich členstvu v NATO ako aj mieru mieru do akej využila táto štvorica krajín svoj kooperačný potenciál v rámci procesu smerovania do NATO ako aj v období nasledujúcom bezprostredne po vstupe. Vzhľadom k takto stanoveným cieľom je práca rozdelená do piatich častí, ktoré postupne spracovávajú jednotlivé oblasti potrebné pre naplnenie jej cieľa. Po zhodnotení zmien NATO po studenej vojne sa zameriava na analýzu troch dôležitých udalostí dvadsiateho storočia, ktorých neskorší vplyv na rozhodnutie o východnom rozšírení analyzuje nasledujúca kapitola. Rastúci význam spolupráce NATO a EÚ je témou štvrtej časti a posledná časť rozoberá hlavné rysy Vyšehradskej spolupráce ako aj dôvody vedúce k ich bezpečnostnej spolupráci.
Klíčová slova: Rozšírenie NATO; NATO; Visegrad
Název práce: Státy Visegrádské skupiny v rámci NATO
Autor(ka) práce: Danišová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je nalézt východiska, která vyústila ve spolupráci těchto čtyř středoevropských zemí na jejich cestě do NATO. Vzhledem k takto stanovenému cíli je práce rozdělena do pěti částí. První část rozebírá změny, kterými NATO prošlo od konce studené války. Druhá a třetí kapitola rozebírájí jednak tři důležité historické události dvacátého století, které významně ovlivnily historii států V4 na příštích více než čtyřicet let a měly koneckonců vliv také na samotné rozšíření NATO. Čtvrtá část hodnotí spolupráci NATO a EU v bezpečnostních otázkách a závěrečná kapitola je věnována Visegrádské skupině a jejím kooperačním aktivitám před vstupem do NATO.
Klíčová slova: NATO; Visegrád; Rozšíření NATO
Název práce: Visegrad countries within NATO
Autor(ka) práce: Danišová, Katarína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Havlová, Radka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this theses was to analyze the Visegrad group's cooperation towards the membership in NATO. The thesis is divided into five parts. The first part focuses on the NATO's chagnes it has been through since the end of the Cold War. Second chapter is describing the three major historical events which influenced the region of V4 countries for many decades. Third part is analazing the origin of the decision to enlarge NATO after the end of the Cold War. The fourth chapter is focusing on the security cooperation of NATO and EU and the final part's aim was to evaluate the cooperation of V4 countries on their way to NATO.
Klíčová slova: NATO enlargement; NATO; Visegrad cooperation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní a evropská studia - diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 4. 2010
Datum podání práce: 13. 12. 2010
Datum obhajoby: 2. 2. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26101/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: