Hospodářský cyklus Slovenska 1993-2009

Název práce: Hospodársky cyklus Slovenska 1993-2009
Autor(ka) práce: Lipka, Vladimír
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Czesaný, Slavoj
Oponenti práce: Halás, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá monitorovaním a analýzou hospodárskeho cyklu Slovenska v rokoch 1993-2009. Jej cieľom bolo posúdiť vplyv fiškálnej a monetárnej politiky na hospodársky cyklus. Obe politiky by mali vzájomne kooperovať a vytvoriť tak vhodné prostredie pre ekonomický vývoj. Úlohou menovej politiky ba mala byť stabilita meny. Fiškálna politika by sa mala zamerať na stabilný vývoj vo verejných financiách. Práca je zložená z piatich celkov, ktoré sa vzájomne prelínajú. Prvým je vysvetlenie teoretických základov z oblasti hospodárskych cyklov. Nasleduje kapitola, v ktorej sú analyzované jednotlivé fázy hospodárskeho cyklu slovenskej ekonomiky s pomocou indikátorov vnútornej a vonkajšej rovnováhy, strany dopytu a ponuky HDP a indikátorov menových podmienok. Práca ďalej obsahuje posúdenie vstupu Slovenska do EMÚ, z pohľadu výnosov a nákladov. Táto čas sa ešte zameriava na proces nominálnej a reálnej konvergencie slovenskej ekonomiky pred prijatím eura. Predposlednú časť práce tvorí komparácia hospodárskych cyklov krajín V4. Záver práce je venovaný prognóze ekonomického vývoja slovenskej ekonomiky v roku 2011.
Klíčová slova: Hrubý domáci produkt; Fiškálna politika; Monetárna politika; Hospodársky cyklus
Název práce: Hospodářský cyklus Slovenska 1993-2009
Autor(ka) práce: Lipka, Vladimír
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Czesaný, Slavoj
Oponenti práce: Halás, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá sledováním a analýzou hospodářského cyklu Slovenska v letech 1993-2009. Jejím cílem bylo posoudit vliv fiskální a monetární politiky na hospodářský cyklus. Obě politiky by měly vzájemně kooperovat a vytvořit tak vhodné prostředí pro ekonomický vývoj. Úkolem měnové politiky ba měla být stabilita měny. Fiskální politika by se měla zaměřit na stabilní vývoj ve veřejných financích. Práce je složena z pěti celků, které se vzájemně prolínají. Prvním je vysvětlení teoretických základů z oblasti hospodářských cyklů. Následuje kapitola, v níž jsou analyzovány jednotlivé fáze hospodářského cyklu české ekonomiky s pomocí indikátorů vnitřní a vnější rovnováhy, strany poptávky a nabídky HDP a indikátorů měnových podmínek. Práce dále obsahuje posouzení vstupu Slovenska do EMU z pohledu výnosů a nákladů. Tato doba se ještě zaměřuje na proces nominální a reálné konvergence české ekonomiky před přijetím eura. Předposlední část práce tvoří komparace hospodářských cyklů zemí V4. Závěr práce je věnován prognóze ekonomického vývoje slovenské ekonomiky v roce 2011.
Klíčová slova: Hrubý domácí produkt; Monetární politika; Hospodářsky cyklus 1993-2009; Fiskální politika
Název práce: Business cycle in Slovakia 1993-2009
Autor(ka) práce: Lipka, Vladimír
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Czesaný, Slavoj
Oponenti práce: Halás, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis deals with monitoring and analysis of the economic cycle in Slovakia between 1993 - 2009. Its aim was to assess the impact of fiscal and monetary policies on the economic cycle. Both policies should cooperate with each other and create a favorable environment for economic development. The goal of the monetary policy should be securing currency stability. The fiscal policy should aim for stable development in public finance. The thesis consists of five parts, which intersect each other. The first part explains the theoretical foundations of the economic cycles. It is followed by a chapter, in which different Slovak economy phases of the economic cycle are analyzed, with the help of indicators of internal and external balance, demand and supply side of GDP and indicators of monetary conditions. Work also includes an assessment of Slovakia's entry into the EMU in terms of revenues and expenses. This part is also focused on the process of nominal and real convergence of the Slovak economy before adopting Euro. The penultimate part of this thesis deals with a comparison of business cycles of V4 countries. The conclusion is focused on forecasting the economic development of the Slovak economy in 2011.
Klíčová slova: Gross domestic product; Fiscal policy; Monetary policy; Business cycle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 1. 2010
Datum podání práce: 31. 5. 2010
Datum obhajoby: 27. 1. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/24298/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: