Možnosti využití programu R v regresní a kontingenční analýze

Název práce: Možnosti využití programu R v regresní a kontingenční analýze
Autor(ka) práce: Ballarinová, Marie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Blatná, Dagmar
Oponenti práce: Plašil, Miloslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je seznámit se základy statistického programu R a jeho aplikaci na regresní a kontingenční analýzu. Práce se zaměřuje na základní uživatelské schopnosti při zpracování dat v programu R. Program je hodnocen z mnoha hledisek (například výhody programu, zpracování dat v R, práce s kontingenčními tabulky v R, grafy v R, import a export dat atd.). Obě analýzy jsou v práci použity pro názornou ukázku funkcí a syntaxí pro tyto oblasti statistiky. Přínos práce je rozšíření povědomí o velké využitelnosti programu a vyzdvižení různých funkcí, jak u obou analýz, tak v základech při zpracování statistických dat. Hlavní součástí této práce jsou příkazy, které se mohou přímo aplikovat do příkazového řádku v R v praxi. Struktura je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První a druhá kapitola obsahuje základní popis regresní a kontingenční analýzy. Třetí kapitola seznamuje se syntaxí, s příkazy a s technickou stránkou programu R. Ve čtvrté a páté kapitole je aplikace obou analýz v programu R. U regresní analýzy je použita jednoduchá a vícenásobná regresní analýza. Hlavní náplní kontingenční analýzy je pracování s daty pomocí tabulek v programu R.
Klíčová slova: Regresní analýza; Program R; Kontingeční analýza
Název práce: Possibilities of use of program R in the regression and contingency Possibilities of use of program R in the regression and contingency analysis
Autor(ka) práce: Ballarinová, Marie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Blatná, Dagmar
Oponenti práce: Plašil, Miloslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to introduce the basics of the statistical program R and its application to regression and contingency analysis. The work focuses on basic user skills with data processing in the program R. The program is evaluated from many perspectives (eg, program benefits, data processing in R, working with PivotTables in R, graphs in R, import and export data, etc. .). Both analyses in this work are used for demonstration of commands and syntax for these statistics. The contribution of this work is to raise awareness about the great usefulness of the program and highlight the different functions both the analysis and the basis for statistical data processing. The main part of this work is focused on commands that can be applied directly to the command line in R in practice. The structure is divided into five main chapters. The first and second chapters provide a basic description of regression analysis and contingency. The third chapter introduces the syntax, commands and technical aspects of the program R. In the fourth and fifth chapter is application of both analyses in the program R. In the regression analysis is used simple and multiple regression analysis. The main scope of contingency analysis is working with data using tables in the program R.
Klíčová slova: Contingency analysis; Regression analysis; Program R

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 2. 2010
Datum podání práce: 31. 1. 2011
Datum obhajoby: 26. 1. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25036/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: