Optimalizace investičních rozhodnutí v mezinárodním prostředí

Název práce: Optimalizácia investičných rozhodnutí v medzinárodnom prostredí
Autor(ka) práce: Gondeková, Tatiana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Kopa, Miloš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V predloženej práci študujeme celočíselnú optimalizáciu portfólia. Podmienky celocíselnosti ovplyvnujú optimálnu alokáciu aktív ako v domácom, tak i v medzinárodnom prostredí. Na zaciatku sú definované základné pojmy, vymedzené finančné aktíva a ich druhy a bližšie pojednáme o pôvode, motívoch zostavovania, oblastiach využitia a správe portfólií. Nasleduje predstavenie charakteristík aktív a portfólia (ocakávaný výnos, riziko, likvidita), ktoré investori používajú k posudzovaniu ich vlastnosti. V dalšej časti sú uvedené optimalizacné "mean-risk" modely pre miery rizika - rozptyl, Value at Risk, Conditional Value at Risk a pripravené pre praktickú aplikáciu. Heuristiky implementované v Matlabe a štandardné algoritmy softvéru GAMS sú aplikované na riešenie úloh optimalizácie portfólia. Na konci práce sú tieto optimalizačné metódy použité na reálne financné dáta a výsledky porovnané.
Klíčová slova: CVaR; heuristické metódy; VaR; rozptyl; medzinárodná optimalizácia portfólia
Název práce: Optimalizace investičních rozhodnutí v mezinárodním prostředí
Autor(ka) práce: Gondeková, Tatiana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Kopa, Miloš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V předložené práci studujeme celočíselnou optimalizaci portfólia. Podmínky celočíselnosti ovlivňují optimální alokaci aktiv jak v domácím, tak i v mezinárodním prostředí. Na začátku jsou definované základní pojmy, vymezená finanční aktiva a jejich druhy a bližší pojednání o původu, motivech sestavování, oblastech využití a správě portfólií. Následuje představení charakteristik aktiv a portfólia (očekávaný výnos, riziko, likvidita), které investoři používají k posuzování jejich vlastností. V další části jsou uvedené optimalizační ,,mean-risk'' modely pro míry rizika - rozptyl, Value at risk, Conditional Value at Risk a připravení modelů pro praktickou aplikaci. Heuristiky (prahová akceptance a genetický algoritmus) implementované v Matlabu a standartní algoritmy softwaru GAMS jsou aplikované na riešenie úloh řešení úloh optimalizace portfólia. Na konci práce jsou optimalizační metody použité na reálná finanční data a výsledky porovnané.
Klíčová slova: CVaR; heuristické metody; VaR; rozptyl; mezinárodní optimalizace portfólia
Název práce: Optimization of investment decisions in international trade
Autor(ka) práce: Gondeková, Tatiana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Kopa, Miloš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In this thesis, a portfolio optimization with integer variables which influence optimal assets allocation in domestic as well as in international environment, is studied. At the beginning with basic terms, assets and portfolio background, incentives of portfolio creation, fields of portfolio application and portfolio management is dealt. Following the characteristics of assets and portfolios (expected return, risk, liquidity), which are used by investors to value their properties, are introduced. Next the mean-risk models are derived for the measures of risk - variance, Value at Risk, Conditional Value at Risk and prepared for a practical application. Heuristics implemented in Matlab and standard algorithms of software GAMS are used for solving problems of the portfolio optimization. At the end optimization methods are applied on real financial data and an outputs are compared.
Klíčová slova: CVaR; variance; internatianal portfolio optimization; heuristic methods; VaR

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 10. 2009
Datum podání práce: 12. 5. 2010
Datum obhajoby: 26. 1. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21985/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: