Nové formy inštitucionálneho zaisťovania proexportnej politiky v ČR

Název práce: Nové formy inštitucionálneho zaisťovania proexportnej politiky v ČR
Autor(ka) práce: Salíni, Linda
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Nigrinová, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca podáva obraz o význame exportu pre ekonomiku Českej republiky a hlavných nástrojoch štátnych a neštátnych inštitúcií využívaných na jeho podporu. Predstavuje taktiež nové proexportné aktivity neštátnej inštitúcie - Medzinárodnej obchodnej komory v ČR (ICC ČR), o ktorých zatiaľ nie je dostatočne oboznámená široká verejnosť. Práca obsahuje názory tých subjektov, ktorých sa podpora exportu v ČR priamo dotýka - najmä malých a stredných podnikov, veľkých exportérov a komerčných bánk - a ich konkrétne požiadavky na obsah štátnej exportnej stratégie. Ich názory sú v tejto práci vyvodené z rôznych prieskumov a analýz a založené na informáciách vyplývajúcich z činnosti Medzinárodnej obchodnej komory v ČR. Pre vytvorenie kvalitnej exportnej stratégie ČR je nevyhnutná spolupráca Ministerstva priemyslu a obchodu so všetkými relevantnými subjektmi ako EGAP, ČEB, HK ČR, ICC ČR, ale hlavne podnikateľskou verejnosťou. Taktiež je potreba do exportnej stratégie zahrnúť zefektívnenie a zjednotenie služieb štátnych inštitúcií na podporu exportu, vyhradenie dostatočných finančných prostriedkov pre ČEB, a.s. a EGAP, a.s., zapojenie komerčných bánk do financovania obchodu a zvýšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti českých vývozných artiklov. Tak sa jedine môže zvýšiť jej prínos pre jednotlivé subjekty zahraničného obchodu a aj samotný štát.
Klíčová slova: export; konkurencieschopnosť; exportná stratégia; štátna podpora exportu; Medzinárodná obchodná komora v ČR (ICC ČR); EGAP, a.s.
Název práce: Nové formy inštitucionálneho zaisťovania proexportnej politiky v ČR
Autor(ka) práce: Salíni, Linda
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Nigrinová, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce podává obraz o významu exportu pro ekonomiku České republiky a hlavních nástrojích státních a nestátních institucí používaných na jeho podporu. Představuje taktéž nové proexportní aktivity nestátní instituce - Mezinárodní obchodní komory v ČR (ICC ČR), o kterých zatím není dostatečně seznámena široká veřejnost. Práce obsahuje názory těch subjektů, kterých se podpora exportu v ČR přímo dotýká - zejména malých a středních podniků, velkých exportérů a komerčních bank - a jejich konkrétní požadavky na obsah státní exportní strategie. Jejich názory jsou v této práci vyvozeny z různých průzkumů a analýz a založené na informacích vyplývajících z činnosti Mezinárodní obchodní komory v ČR. Pro vytvoření kvalitní exportní strategie ČR je nezbytná spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu se všemi relevantními subjekty jako EGAP, CEB, HK ČR, ICC ČR, ale hlavně podnikatelskou veřejností. Také je potřeba do exportní strategie zahrnout zefektivnění a sjednocení služeb státních institucí na podporu exportu, vyhrazení dostatečných finančních prostředků pro ČEB, a.s. a EGAP, a.s., zapojení komerčních bank do financování obchodu a zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti českých vývozních artiklů. Tak se jedině může zvýšit její přínos pro jednotlivé subjekty zahraničního obchodu a také samotný stát.
Klíčová slova: Mezinárodní obchodní komora v ČR (ICC ČR); EGAP, a.s.; export; konkurenceschopnost; státní podpora exportu; exportní strategie
Název práce: New forms of institutional provisioning of export policy in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Salíni, Linda
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Nigrinová, Lenka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis provides an overview of the importance of exports for the Czech economy and the main instruments used for support of exports by state and private institutions. It also presents new export activities of a non-state institution - International Chamber of Commerce in the Czech Republic (ICC Czech Republic), which is the general public not sufficiently aware of. The work contains opinions and positions of entities being directly affected by state export promotion in the Czech Republic - particularly small and medium enterprises, large exporters, and commercial banks - and also their specific requirements for the content of state export strategy. Their opinions are derived from various surveys and analysis and based on the information obtained from ICC Czech Republic. To create high-quality export strategy, it is necessary for the Ministry of Industry and Trade to cooperate with all relevant subjects such as EGAP, Czech Export Bank, Czech Chamber of Commerce, ICC Czech Republic, but especially with the business community. The strategy also needs to include the consolidation of state export promotion services, the allocation of sufficient funds for the Czech Export Bank and EGAP, the involvement of commercial banks in foreign trade finance and enhancement of international competitiveness of Czech exports. Thus can only be increased its contribution to individual subjects of foreign trade and the State itself.
Klíčová slova: International Chamber of Commerce in the Czech Republic (ICC Czech Republic); state support of export; export; competitiveness; EGAP, a.s.; export strategy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 5. 2010
Datum podání práce: 20. 12. 2010
Datum obhajoby: 24. 1. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26468/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: