Hongkong: ekonomická expanze v létech 1945-1965

Název práce: Hongkong: ekonomická expanzia v rokoch 1945-1965
Autor(ka) práce: Oravec, Radovan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Skřivan, Aleš
Oponenti práce: Szobi, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hongkong je jedna z najzaujímavejších a najdynamickejších ekonomík sveta najnovších dejín. Krajina, ktorá sa počiatkom minulého storočia začala rozvíjať ako malá britská obchodná kolónia, sa stala v priebehu niekoľkých desaťročí ekonomickou veľmocou. Dosiahla to napriek nehostinným podmienkam -- absenciou nerastných surovín, nadmernej hustote osídlenia, nepriateľským susedom, či veľkou vzdialenosťou od potenciálnych obchodných partnerov. V práci sa zameriam na obdobie po druhej svetovej vojne až po rok 1965, teda obdobie, v ktorom sa výrazne prejavoval ekonomický rast. Predovšetkým budem skúmať príčiny týchto pozitívnych impulzov, rozoberať vzťahy so susednou Čínou, princípy bankového systému, akciových trhov a postavenie Hongkongu ako finančného centra v medzinárodnom meradle. Všetko podložím reálnymi ekonomickými ukazovateľmi, formou tabuliek a grafov, ktoré budem analyzovať a vyvodzovať pravidlá úspešného ekonomického rozvoja, ktorý by mal byť vo všeobecnosti inšpiratívny pre rozvojové ekonomiky.
Klíčová slova: finančné centrum; trh zlata; medzinárodný obchod; Čína; Hongkong; banky; burza
Název práce: Hongkong: ekonomická expanze v létech 1945-1965
Autor(ka) práce: Oravec, Radovan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Skřivan, Aleš
Oponenti práce: Szobi, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hongkong je jedna z nejzajímavějších a nejdynamičtějších ekonomik světa nejnovějších dějin. Krajina, která se počátkem minulého století začala rozvíjet jako malá britská obchodní kolonie, se stala v průběhu několika desetiletí ekonomickou velmocí. Dosáhla toho i přes nehostinné podmínky -- absenci nerostných surovin, nadměrné hustotě osídlení, nepřátelské sousedy nebo velkou vzdálenost od potenciálních obchodních partnerů. V práci se zaměřím na období po druhé světové válce až po rok 1965, tedy období, ve kterém se výrazně projevoval ekonomický růst. Prioritně budu zkoumat příčiny těchto pozitivních impulzů, rozebírat vztahy se sousedící Čínou, principy bankovního systému, akciových trhů a postavení Hongkongu jako finančního centra v mezinárodním měřítku. Všechno podložím reálnými ekonomickými ukazateli, formou tabulek a grafů, které budu analyzovat a vyvozovat pravidla úspěšného ekonomického rozvoje, který by měl být inspirativní pro rozvojové ekonomiky.
Klíčová slova: banky; burzovní trhy; mezinárodní obchod; Hongkong; Čína; finanční centrum; trh se zlatem
Název práce: Hong Kong: economic expansion during 1945-1965
Autor(ka) práce: Oravec, Radovan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Skřivan, Aleš
Oponenti práce: Szobi, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hong Kong is one of the most interesting and most dynamic economies in global scope. Country, which at 19. century began development as a small British trading colony has changed into economic superpower during few years. Hong Kong reached it despite hostile conditions -- absence of minerals, dense population, hostile neighboring countries or great distance of potencial trading partners. I will focus on the period after Second World War until 1965, the period of essential economic growth. I will mainly explore the reasons of these positive stimuls, relationship with China, principles of banking system, stock exchange and position of Hong Kong as a financial centre in international scope. All will be clarified by real economic indicators as tables and graphs, which I will analyse and deduce rules of successful economic development, which should be in general inspirative for developing economies.
Klíčová slova: financial centrum; gold market; banks; stock exchange; China; Hong Kong; international trade

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2010
Datum podání práce: 30. 12. 2010
Datum obhajoby: 20. 1. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27766/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: