Analýza motivace obyvatel města Varnsdorf třídit odpad -- srovnání let 2006 a 2009

Název práce: Analýza motivace obyvatel města Varnsdorf třídit odpad -- srovnání let 2006 a 2009
Autor(ka) práce: Mudrochová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořák, Antonín
Oponenti práce: Hadrabová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřena na konkrétní město - Varnsdorf. Vzhledem ke stávající situaci a s ohledem na předchozí období je jedním z hlavních problémů města nedostatečná motivace obyvatel města třídit odpad. Záměrem práce je jednak porovnat současnou situaci ve městě se situací, která byla analyzována na konci roku 2006 a vyhodnotit, jakým směrem se ubírá a jednak porovnat vývoj legislativy během let 2006 a 2009. Teoretická část vymezuje práva a povinnosti, která jsou zakotvena v legislativě obecně, dále se zabývá podmínkami pro třídění, které poskytuje systém odpadového hospodářství v České republice a jednak se snaží odkrýt motivační faktory obyvatel podle toho, jakými ekonomickými a administrativními nástroji či vzdělávacími programy jsou lidé ovlivňováni. Tyto poznatky jsou aplikovány v analytické části na konkrétní případové studii ve městě Varnsdorf, kde je analyzován systém odpadů a poplatků za komunální odpad v roce 2006 a 2009. Závěrem práce je vyhodnocení situace po třech letech a doporučení, jak zvýšit povědomí obyvatel o správném chování a zamyšlení, jak je více motivovat.
Klíčová slova: podpora motivace třídit; nedostatečná motivace třídit; analýza systému odpadového hospodářství; vývoj legislativy
Název práce: Analysis the level of enthusiasm of the residents of Varnsdorf in recycling - comparison 2006 - 2009
Autor(ka) práce: Mudrochová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dvořák, Antonín
Oponenti práce: Hadrabová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis analyses the level of enthusiasm of the residents of Varnsdorf in recycling and the level of participation in waste management between 2006 - 2009. The level of enthusiasm is influenced by legal and economic incentives as well as programmes and strategies focused on supporting environmental awareness. The legislation of Czech Republic and the main educational programme - the State Programme of Environmental Education, Upbringing and Enlightenment in the Czech Republic was developed over three years and was implemented via my case study. The case study explored the change of the resident's habits in recycling. The reasons of their change is increased public awareness and compliance with new regulations. Finally there are a few recommendations to increase the level of participation of residents.
Klíčová slova: administrative and economic intentives; motivation to separate waste; communal waste

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2009
Datum podání práce: 27. 8. 2010
Datum obhajoby: 5. 10. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19134/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: